CC De Adelberg

Feestelijke huldiging van Koor Het Daghet als winnaar van de Cultuurprijs 2023


Koor Het Daghet werd gisteren feestelijk gehuldigd als winnaar van de Cultuurprijs 2023. De Cultuurraad verkoos het koor uit 7 waardige nominaties.

Het was een harmonieuze avond die bol stond van mooie woorden en muziek. Leerling Woord aan de Kunstacademie Noord-Limburg Ella loodste iedereen doorheen de rijke geschiedenis van Het Daghet. Strijkorkest Ponticello zorgde voor een niet te ontbreken muzikale noot en als verrassing wensten enkele belangrijke vrienden van Het Daghet, waaronder Jef Neve, het koor proficiat in een videoboodschap.

Als kers op de taart kreeg Het Daghet een kunstwerk van Koen Lemmens dat hij speciaal voor het koor heeft gemaakt, gebaseerd op de identiteit van de cultuurprijswinnaar. Niet voor niets getiteld ‘O Oriens, wat ‘O Dageraad’ betekent. Dirigent Jeroen Driessens mocht een tweede exemplaar van het werk in ontvangst nemen. Beide werden overhandigd door Lucien D’joos, voorzitter van de Cultuurraad en burgemeester Bob Nijs: “Het Daghet is op 55 jaar uitgegroeid tot een koor van hoge kwaliteit met als bezegeling de prachtige opvoering van Het Requiem van Mozart in de Sint-Pietersbandenkerk afgelopen november.”

De Cultuur- en Kunstaanmoedigingsprijs

De Lommelse Cultuurraad reikt elk jaar afwisselend de Cultuurprijs en de Kunstaanmoedigingsprijs uit. “Cultuur is één van onze uithangborden, vandaar de toekenning van deze prijs aan de meest verdienstelijken op cultureel vlak. We moeten cultuur in al haar facetten en meer dan ooit blijven ondersteunen en versterken”, vertelt schepen van cultuur Peter Vanderkrieken.

De Lommelse Cultuurraad reikt sinds dit jaar afwisselend de Cultuurprijs en de Kunstaanmoedigingsprijs uit. Met de Cultuurprijs worden één of meerdere individuen, verenigingen, instellingen of organisaties beloond die zich in de loop der jaren zeer verdienstelijk hebben gemaakt of een noemenswaardige prestatie hebben geleverd op socio-cultureel of artistiek vlak of binnen de sector van amateurkunsten.