CC De Adelberg

“We staan allebei graag op het podium. Mensen meenemen in een verhaal en verwonderen.” Het zijn woorden van acteurs en broers Roel en Koen Swanenberg. Ze groeiden op in Lommel en binnenkort zijn ze allebei weer te gast in CC De Adelberg. Roel brengt een herneming van zijn succesvoorstelling Leeghoofd. Koen leert kinderen de geheimen van het poppentheater tijdens een toffe workshop.

Interview met Koen en Roel Swanenberg


Waar is de goesting om te acteren ontstaan?

Koen: “Voor mij toch wel in het café van onze ouders dat ze vroeger in Eersel hadden. Als kind deed ik er een act met onze hond. Ik liet hem door een hoepel springen met een stok… en een stukje worst, anders sprong hij niet. En met carnaval verdiende ik een centje bij door de klanten te schminken, hoewel mijn skills behoorlijk ondermaats waren (lacht).”

Roel: “Bij mij begonnen de acteerkriebels bij Speelpleinwerking Kriebelboom. Ik was er actief als animator. We bedachten bij de spelletjes steeds weer een ander verhaal waardoor het toch elke keer weer helemaal iets anders werd. De inkleding maar ook het ondernemen waren hierbij heel belangrijk. Ik heb mooie herinneringen aan die tijd.”

Wanneer besloot je om een theateropleiding te volgen? 

Roel: “Na het middelbaar volgde ik eerst een filmopleiding in Genk, in het huidige LUCA School of Arts. Maar ik miste iets. Ik wilde graag zelf meer creëren en spelen. Na het behalen van mijn Master ben ik gaan studeren aan de Toneelacademie Maastricht.

Koen: “Ik heb een opleiding als kleuterleider gevolgd, maar voelde wel dat mijn toekomst daar niet lag. Na mijn studies werkte ik een tijdje bij Center Parcs De Vossemeren als animator en entertainer. Daar kreeg ik de smaak te pakken. Ik nam deel aan audities bij het jeugdtheatergezelschap FroeFroe en was bij de geselecteerden. Daar werk ik nu nog altijd in het poppentheater.

Waar konden we jullie al aan het werk zien?

Roel: “Ik speelde anderhalf jaar bij theatergezelschap de Queeste (nu gekend als Het nieuwstedelijk). Ondertussen speelde ik nog vier jaar lang mijn afstudeerstuk Animal Farm, onder andere op Theater op de Markt. En tegelijkertijd presenteerde ik samen met Britt van Marsenille twee seizoenen het programma Bedweters op Ketnet. Die combinatie was te veel van het goede en ik wilde graag mijn eigen ideeën en projecten uitwerken. Daarom richtte ik samen met mijn vriendin Wanda een eigen gezelschap op: kinderenvandevilla. We nemen alles zelf in handen: spelen, regisseren, creëren en produceren. We proberen hierbij steeds weer nieuwe dingen te maken, vaak ook buiten de muren van de theaterzaal zoals Hek, in het midden van een weide, en Nova Zembla, op een boot.”

Koen: “Ik speelde onder andere in de familietheatervoorstelling Bambole. Verder  combineer ik theater met tv- en reclamewerk. Je herkende me misschien in het tv programma Hoe zal ik het zeggen met Jens Dendoncker of als de serviceman van Telenet. Daarnaast is het typetje Rudi Rosso, een enthousiast schlagerzanger, een geweldige uitlaatklep en wat niet zoveel mensen weten, is dat ik mee speel in Bumba, als Babilu. Maar mijn hart ligt toch vooral bij het poppentheater.”

Koen, wat is er volgens jou zo bijzonder aan poppentheater? 

Koen: “Door een pop op de juiste manier te laten bewegen, lijkt die echt tot leven te komen. De mensen vergeten dan de poppenspeler. Als je het op de juiste manier doet tenminste. Zo schep je empathie bij je publiek. Maar het is ook heel technisch. Je moet het goed in de vingers hebben om die magie te bereiken.”

Is dat ook wat de kinderen mogen verwachten tijdens de workshop op zaterdag 18 mei?

Koen: “Jawel, tijdens deze toffe workshop trek ik de kinderen helemaal mee in de magie van het poppenspelen.  Het is zowel een creatieve als technische workshop waarin we samen de poppen tot leven laten komen. De workshop is gekoppeld aan de voorstelling Prins Arthur V van FroeFroe dat diezelfde avond wordt opgevoerd in De Adelberg.”
Volgend seizoen breng ik een workshop voor volwassenen waarin men zowel de kneepjes van het vak kan leren als zelf een eigen pop maken. Meer hierover verneem je binnenkort op www.ccdeadelberg.be.

Roel, het is opvallend dat je vaak alleen op het podium staat. 

Roel: “Improvisatie en interactie met het publiek vind ik heel belangrijk, zowel op straat als in het theater. Het geeft mij bovendien het gevoel dat ik niet alleen op het podium sta.  Tijdens Leeghoofd draag ik een enorm hoofd en zie ik amper iets. Maar wanneer het hoofd afgaat, zoek ik meteen weer die interactie op.”

Op zondag 5 mei sta je opnieuw met Leeghoofd op de planken van De Adelberg. 

Roel: “Ja, dat klopt. Leeghoofd werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2014 en speelde ik meer dan 300 keer in binnen- en buitenland. Ik kijk er naar uit om het na 10 jaar ook weer in Lommel te spelen. Leeghoofd is een beeldende voorstelling met veel muziek en objecten, maar ook erg technisch om te spelen. Dit maakt dat elke keer weer anders is. Het blijft  fantastisch om te doen en om te zien.”

Vrijdag 11 oktober, speel je in De Adelberg de première van je nieuwe stuk Shall I…?, gebaseerd op de sonnetten van William Shakespeare. Hoe ben je daarbij terechtgekomen?

Roel: “De voorstelling is gebaseerd op Sonnet 18 met die zeer mooie en bekende poëzieregel Shall I compare thee to a summer's day?  In het middelbaar was ik nog een absolute leek op het gebied van poëzie. Maar ik leerde het dankzij mijn opleiding appreciëren en ontdekte hoe muzikaal Sonnet 18 van Shakespeare is. Daarom heb ik het op muziek gezet, zowel op piano als op een beat. Samen met het publiek probeer ik de schoonheid van die poëzie te vatten.”

In 2008 won je met de voorstelling Alleen op de wereld de Lommelse Kunstaanmoedigingsprijs. Heeft dat voor jou zaken aan het rollen gebracht?

Roel: “Zeker, na de Kunstaanmoedigingsprijs zijn er deuren geopend. Via De Adelberg kwam ik in contact met een boekingskantoor en zo kon Alleen op de Wereld uiteindelijk 130 keer spelen in heel Vlaanderen en ook Nederland. Hieruit vloeide dan weer nieuwe kansen en speelmogelijkheden.”

Hoe trots zijn jullie ouders?

Koen: “Gigantisch trots! Ze staan altijd op de eerste rij om naar onze voorstellingen te komen kijken. Maar ze durven ook kritisch te zijn als het moet.”

Willen jullie de theatermicrobe doorgeven aan jullie kinderen?


Roel: “Zeker. De oudste heeft zelfs al in een dansvoorstelling meegespeeld. En Leeghoofd heeft hij al zo vaak gezien dat hij het zelf zou kunnen spelen.” 

Koen: “Mijn kinderen zijn nog iets te jong, maar ik probeer ze toch regelmatig al mee te nemen naar voorstellingen.”

Mogen we jullie nog eens samen op het podium verwachten?

Roel: “We willen zeker samen nog iets doen. Wanneer en in welke vorm zal zich nog moeten uitwijzen. Zelf iets creëren kost namelijk veel tijd en geld. Momenteel hebben we beiden een drukke agenda en gezinsleven en dan moet je toch keuzes maken.”

Koen: “Enkele jaren geleden speelden we samen Wachten op Sinterklaas, een voorstelling voor kinderen om samen te beleven met hun ouders. Het decor is er nog, dus wie weet wat de toekomst brengt...”


Zo 05.05.2024 – 15.00 uur 
Leeghoofd

kinderenvandevilla / Roel Swanenberg en Jef Van gestel
Familietheater
Vanaf 4 jaar

Za 18.05.2024 –  14.00 uur
Workshop poppen spelen
Koen Swanenberg
Workshop
Vanaf 8 jaar
Tip! Diezelfde avond is er om 19.00 uur de voorstelling Prins Arthur V van FroeFroe.


Wil je Roel en Koen ook volgend seizoen aan het werk zien? Check binnenkort onze website en ontdek meer in het programma 24 -25 dat vanaf half mei online verschijnt.