CC De Adelberg

3 straffe bands en veel sfeer

Celtic Night is al vele jaren een traditie in De Adelberg. Het Keltische muziekfestival was afgelopen zaterdag aan haar 24ste editie toe. Er stonden drie straffe bands op het programma: de jonge Bretonse muzikanten van BEO, aanstormend talent Siobhan Miller uit Schotland, en Téada, één van de meest geprezen en invloedrijke groepen in de Ierse traditionele muziekscene. Er was bovendien een gezellige sfeer zowel in de zaal als in de Cultuubar waar de bezoekers tijdens de pauzes iets kon drinken en de artiesten ontmoeten. 

Celtic Night is inmiddels een gevestigde waarde en trekt jaarlijks heel wat liefhebbers naar Lommel. Zo ook Willy Van Steendam. Willy kwam zaterdag voor de 10de keer naar Celtic Night en blikte samen met ons terug op de afgelopen edities.  

“Celtic Night Lommel is een mooi evenement waar ik elk jaar graag naartoe kom omwille van het sterke programma uiteraard, een mix van gevestigde waarden en verrassende youngsters uit diverse windhoeken, Ierland op kop..., maar ook de "lossere" setup in tegenstelling tot andere cc’s met klassieke zaalschikking en tot slot het trouwe publiek van kenners.” 

“Mijn persoonlijke hoogtepunten waren ongetwijfeld de optredens van de inmiddels overleden Liam O' Flynn, king of the pipers, Danu met Muireann Nic Amhlaoibh, The Atlantic Arc Orchestra (Donal Lunny, Jarleth Henderson) en last but not least Lunasa (Cillian Vallely). Daar ik zelf sinds een paar jaar een set uilleann pipes bespeel, neigt mijn voorkeur naar bands met een piper.” 

“Wie er nog op mijn verlanglijstje prijken? Jonge talenten als SULT met de onnavolgbare Sorcha Ní Scolaí en het duo MacDara Ó Faoláin & Muireann Ni She, maar ook gevestigde waarden als Caradice (o.a.Eleanor Shanley & Padraig McGovern), Sharon Shannon & Louise en Michele Mulcahy. Het zou fantastisch zijn één van hen op een volgende editie te kunnen meemaken. Al meteen een hint voor editie 25.”