CC De Adelberg

8 Limburgse jongeren doen mee in circus- en dansvoorstelling Beyond The Edge


Circus- en dansmaker Piet Van Dycke is nog maar 26 jaar, maar al een gekende naam in binnen- en buitenland. In Beyond the Edge gaat hij opzoek naar de limieten van een gemengde cast van jongeren tussen 13 en 23 jaar, verkozen na audities in het voorjaar. Drie deelnemende jongeren komen uit Lommel: Stieg Van Ham, Indira Pap en Sara Vranken.  


Interview
door Rudi Lavreysen

Het is een voorstelling over hoe we allemaal hogerop proberen te geraken, maar in iedere positie afhankelijk zijn van elkaar. Een goed jaar later staan ze op de podia van de grote culturele centra. Stieg (13 jaar) en Indira (17) vertellen over hun ervaringen.

Waarom hebben jullie vorig jaar auditie gedaan?

Stieg: “Mijn nonkel had tegen ons mama gezegd: ‘Dat is iets voor Stieg’. Wellicht omdat ik wel een beetje een aap ben.”

Een aap?

Stieg: “Ja, ik klim graag overal op. Dat bedoel ik.”

Indira: “Ik heb vroeger bij hen auditie gedaan voor een dansproductie. Toen was ik er niet bij. Tijdens deze auditie stond ik bij de ‘durvers’. Ik doe ook aan waterski, daar moet je ook wel wat voor durven.”

Hoe was de eerste ervaring met de ladders?

Indira: “Hoe meer je probeert, hoe meer er mogelijk is. Dat wordt langzaam opgebouwd. Tijdens een bepaald stuk in de voorstelling moet Stieg mij vrij hoog rechthouden. Als de ladder dan een beetje wiebelt heb ik toch zoiets van ‘Stieg, hou me vast’. Maar het komt altijd goed.”

Stieg: “Je denkt: ‘Een ladder dat is keilomp’. Dat is het ergens ook, maar het is ongelofelijk wat je er allemaal mee kan. Piet heeft dat goed gedaan. In het begin rustig en dan telkens iets verder. Stap voor stap. Ik dacht, het wordt een kunstje hier en een kunstje daar. Maar het is veel meer.”

Indira: “Piet had vooraf ideeën in zijn hoofd. Met enkele voorproefjes heeft hij ons dat laten proberen tijdens de repetities. Daarna hebben we samen met Piet erover nagedacht en tijdens de improvisatierondes zijn er leuke zaken uitgekomen. Zo is het uiteindelijk een voorstelling van ons allemaal.”

In de voorstelling zit ook een mooie boodschap.

Indira: “Je moet echt je lot overlaten aan de andere. Vertrouwen hebben in de andere. Enkel met dat vertrouwen kan je deze voorstelling spelen.”

Straks de thuisvoorstelling in CC De Adelberg. Spannend?

Stieg: “Er komen alleszins veel klasgenoten kijken. En familie natuurlijk. Ze willen het echt graag zien.”

Indira: “Podiumvrees heb ik niet echt. Maar als je dan naar het publiek kijkt, is het toch altijd wel een beetje spannend.”


vrt news was aanwezig op de première en ook TV Limburg maakte een mooie reportage.