Niko Hendrickx

Transformatiestudio nr.1: warm of koud
  • do 3 okt ’24
    -
    di 5 nov ’24
    Galerij

Niko Hendrickx is multidisciplinair beeldend kunstenaar, wonend en werkend in Lommel. Na enkele succesvolle projecten en exposities bij o.a. WARP en Z33, ontwikkelde hij een tentoonstelling voor zijn thuisstad.

Transformerende expo
Om uitdrukking te kunnen geven aan al zijn ideeën, verdiept en ontwikkelt hij zich voortdurend, vaak als autodidact. Hij daagt zichzelf steeds uit om een gecreëerd kunstwerk verder te onderzoeken, uit te werken of aan te vullen.

Zoals de titel suggereert brengt deze tentoonstelling een eerste versie van de zogenaamde ‘transformatiestudio’. De tentoonstelling heeft als doel om de essentie van zijn werk, namelijk het transformeren op zichzelf, te tonen. De kunstenaar construeert, deconstrueert en hervormt kunstwerken gemaakt met verschillende materies, methoden en technieken. Hij identificeert zich niet zozeer met het werk an sich maar met de transformatie die het werk doormaakt of die de werken onderling genereren. Denk aan beïnvloeding via warmte en koude, verplaatsingen of impactstudies van materialen.

Een leidend thema doorheen deze expositie zijn de lokale en internationale verkiezingen. Onze democratische context kan gedurende de periode van de tentoonstelling grondig wijzigen. Op 13 oktober hebben we provincie- en gemeenteraadsverkiezingen en op 5 november vinden de verkiezingen in de V.S. plaats. In welke richting transformeert onze westerse samenleving? Samen met Niko ervaren we deze scharniermomenten en vinden we parallellen in zijn werk.

Participatie & performance
De toeschouwer kan en mag eveneens participeren in het proces, waardoor ambigue situaties en relaties ontstaan. Verwacht je daarom niet aan een statisch opgebouwde tentoonstelling, maar een tentoonstelling die tijdens de duur ervan langzaamaan evolueert. 

Galerij CCDA wordt zowaar omgetoverd tot een levend atelier, waarin je de kunstenaar regelmatig aan het werk kan zien. Deze performances zijn stuk voor stuk gratis bij te wonen en worden tijdig aangekondigd.

Warm of koud, links of rechts, voor of tegen zijn. Tussen al deze uitersten zit een interessant transformatiegebied om te onderzoeken in dit grote verkiezingsjaar.