Mesopotamië, of het Tweestromenland, het land van Eufraat en Tigris, is vandaag grotendeels Irak. Het is een plek die tot de verbeelding spreekt. Aan de Eufraat lag Babylon, bekend van klassieke auteurs en de Bijbel. Meer noordelijk, aan de Tigris, lag Assur of Assyrië, het oudste rijk ter wereld.
Vanaf het einde van het derde millennium voor Christus vestigden zich hier westerse nomaden of Amorieten. Zij stichtten er hun moederstad Assur. De opgravingen van kleitabletten en architecturale resten in Assur en de koningsteden Ninive, Nimrud en Khorsabad getuigen van een bloeiende beschaving. Op haar hoogtepunt strekte het rijk zich uit van Egypte tot Iran. Zowel in het Louvre als in Londen, Berlijn en New York zijn schitterende reliëfs, verfijnde ivoren, fabelachtige juwelen en zeldzame schilderkunst te bewonderen.
Louis Hulstaert licht in deze dagcursus zowel de verbazend langzame groei als de bijna onvoorziene spectaculaire ondergang van het rijk toe. Hij schetst de militaire kracht, wetgeving, godsdienst en economie, evenals het dagelijks leven van de Assyriërs.
Lees meer over Mesopotamië en Assyrië.