Directeur Cindy Daems geeft fakkel door aan nieuwe beleidscoördinator Max Winters

Op 10 december 1993 opende De Adelberg voor de eerste keer haar deuren. 30 jaar later is het Lommelse cultuurcentrum één van de belangrijkste hotspots in onze stad. Het is een plek waar ontmoeting, verbinding en beleving centraal staan. 


Cindy Daems was 23 jaar lang directeur in De Adelberg, maar ging onlangs een nieuwe uitdaging aan als teamcoach vrije tijd. Op 6 november gaf ze de fakkel door aan Max Winters, die beleidscoördinator cultuur is.  

Cindy, wat waren jouw hoogtepunten de afgelopen jaren? 
Ik heb een grote voorliefde voor theater omdat het een veilig kader biedt waarmee je van op afstand naar de maatschappij kunt kijken. Verder wilde ik altijd ook een lans breken voor het onbekende genre. Eén van de mooiste concerten was het Franstalige programma van Soetkin Baptist nog voor ze bekend was bij het grote publiek. Uniek was Break The House Down, een project in het voorjaar van 2018 waarbij lokale kunstenaars de oude foyer, vlak voor de verbouwing, mochten gebruiken als hun canvas.  En met Beeldig Lommel slaagden we erin om met een beperkt team en een sterke samenwerking één van de belangrijkste Europese Levende Beelden Festivals uit te bouwen. Het is ook fijn dat Toerisme er nu een nieuw elan aan kan geven.  
 
Waar ben je het meeste trots op? 
De verbouwing van de foyer met de Kleine zaal en Cultuurbar. Hier heb ik 15 jaar van mijn carrière in gestopt, vanaf de eerste onderhandelingen tot wat het nu is: een open huis met een warme uitstraling. Ook de inkanteling van het lokale cultuurbeleid in de werking van het cultuurcentrum is een belangrijke realisatie geweest. We kunnen nu lokale verenigingen en artiesten beter ondersteunen en zo kunst met de grote en de kleine k verweven. En tot slot de teamsamenstelling. De werking van het cultuurcentrum is de laatste jaren uitgebreid, het was nodig om ook de ploeg daarop af te stemmen. Vandaag bestaat De Adelberg uit een goed samenhangend team met een duidelijke structuur. 
 
Welk advies wil je aan Max meegeven? 
Blijf vechten voor de sector. Wees daarbij consequent en durf je nek uitsteken voor de kleine, vaak nog verborgen, parels. De dynamiek in het centrum en de expansie van het industrieterrein zorgen voor nieuwe potentiële bezoekers voor het aanbod vrije tijd. Ga daarom samenwerkingsverbanden aan en durf daarbij ook zaken uit handen te geven. 


Max Winters is afkomstig van Linde-Peer. De afgelopen vier jaar was hij aan de slag bij Stad Peer waar hij als hoofdcoördinator van jongerencentrum De Bak een nieuwe werking uit de grond heeft mogen stampen.  

Max, kan je iets vertellen over jezelf? 
Tijdens zijn master culturele studies aan de KU Leuven liep ik stage bij CC MUZE en Motives For Jazz. Ik schreef mijn thesis over de overheveling van persoonsgebonden bevoegdheden van de provincies en meer bepaald over de daarmee gepaard gaande culturele problematiek in Limburg. Ook deed ik in die periode een curatorenproject bij 30CC, getiteld FAKtheater. 
In mijn vorige job heb ik Jongerencentrum De Bak in Peer zowel infrastructureel als organisatorisch mee opgebouwd. Met een maandelijkse cultuurprogrammatie (Muilpeer), wekelijkse jeugdcafé- en Overkopwerking en allerhande workshops/cursussen is De Bak in no time uitgegroeid tot dé ontmoetingsplek van de Peerse jeugd en niet meer zó jeugd.  
In mijn vrije tijd speel ik piano, draai ik al ettelijke jaren mee bij Blues Peer als crewmanager en steek ik af en toe eens graag de handen uit de mouwen op de boerderij van mijn ouders waar ik ben opgroeide. 
 
Naar welke uitdagingen kijk je het meeste uit? 
De Adelberg is nog maar pas mooi verbouwd, maar binnenkort krijgt de site er een jongerencentrum bij. Het is belangrijk dat hier een synergie wordt gekweekt. Bram Bernaerdts is beleidscoördinator jeugd en evenementen en zal de werking van het nieuwe jongerencentrum mee vormgeven. Met de ervaring die ik in Peer heb opgedaan, zal ik hierbij zeker kunnen ondersteunen.  
 
Op welke manier zou je graag jouw stempel drukken? 
Ik zou graag een frisse wind laten waaien en daarmee het aanbod diversifiëren, waarbij alle kunsten aan bod komen, zonder de lokale initiatieven uit het oog te verliezen en met aandacht voor het kwaliteitslabel De Adelberg. Specifieker biedt de reeks Bar Dada erg veel mogelijkheden.
Daarnaast wil ik de expo's in onze prachtige galerij meer in the picture zetten. 
 
Welke voorstellingen kan je dit seizoen aanraden. 
De Bar Dada clubconcerten vind ik geweldig! Deze concertenreeks biedt een podium aan jonge, muzikale wolven. Zowel bekendere als opkomende bands komen aan bod. Ook het comedyaanbod en het concert van Liebrecht Vanbeckevoort staan al met stip genoteerd in mijn agenda. 


 
CC De Adelberg viert haar 30ste verjaardag met een magisch openluchtspektakel op zaterdag 16 december.


Theater Tol brengt een schitterende voorstelling op het Hertog Janplein met dans, zang, acrobatie, livemuziek en lichtspel. Het Huis van de Stad en beelden van Lommel vormen het decor. De voorstelling is geschikt voor het hele gezin en vrij toegankelijk. Vooraf is er in de Kerkstraat en in de omgeving van de Kerstmarkt, op het marktplein, een sprookjesachtige parade. Meer info via deze link.