Beiaard zomerconcerten

Met veel trots presenteren we deze zomer een mooi beiaardprogramma. Een selectie van gerenommeerd Amerikaans en Belgisch beiaardtalent zal het publiek verrassen met hun virtuoos spel. Het concert dat vorig jaar letterlijk in het water viel, staat terug op het programma als afsluiter: Koninklijke Harmonie Hoop in de Toekomst met mobiele beiaard Bells Lab.

Lommel huisvest één van de mooiste en nieuwste beiaarden van België! Het is de tweede grootste van het land wat aantal klokken betreft, groter dan Antwerpen, Gent of Mechelen. Onze beiaard wordt dan ook internationaal geprezen. In Lommel houden we zo een Vlaamse traditie in stand die al 500 jaar teruggaat. Rond 1500 werd immers in Oudenaarde de eerste aantekening van een beiaard gevonden. Ondertussen is de beiaardwerking erkend als immaterieel werelderfgoed door de UNESCO.

Volgend jaar vieren we feest! In 2025 bestaat de beiaard in Lommel 25 jaar. Naast het klassieke zomerprogramma zullen heel wat extra concerten en initiatieven georganiseerd worden doorheen het cultuurseizoen. Alvast een tipje van de sluiter: een vernieuwde beiaardtune-compositiewedstrijd. Hou het in de gaten!

Weet je trouwens waar de klepel hangt, of heb je de toren al eens bezocht? Elke eerste woensdag van de maand én exclusief na elk zomerconcert kan je een kijkje nemen in het best bewaarde geheim van Lommel: de beiaardtoren van de Sint-Pietersbandenkerk. Laat je ook deze zomer betoveren door dit unieke instrument en geniet in warm gezelschap van de bronzen stem van Lommel!


Overzicht concerten

Wo 3 juli om 20 uur
Joey Brink (VS) - Taking flight

Wo 17 juli om 20 uur
Luc Dockx (BE) - Dansereye

Wo 7 aug om 20 uur
Annie Gao (VS) - It’s only a paper moon

Wo 28 aug om 20 uur
Hoop in de Toekomst & mobiele beiaard
Bells Lab / Jan Verheyen (BE) - Explora: harmonie en beiaard

Elke woensdag in juli & aug om 15 uur
Door stadsbeiaardier Liesbeth Janssens


Tip!

Na elk avondconcert is er de mogelijkheid om de indrukwekkende toren van de Sint-Pietersbandenkerk te bezoeken.


Wist je dat?

De beiaard van Lommel... 

  • 63 klokken telt?
  • 15 ton weegt?
  • de 2de grootste beiaard van België is?