Joan Miro

De hemel is mooier dan ooit

De Spaanse schilder Joan Miro (1893-1983) is één van de meest toonaangevende figuren van de 20ste eeuw. Hij behoorde tot de Parijse avant-garde van de jaren ‘20 en ‘30 en werd in het bijzonder geassocieerd met de surrealistische beweging.

Zijn fantastische figuratie werd al snel vervangen door een poëtische taal waarin zijn gehechtheid aan de natuur tot uitdrukking kwam. Het droomachtige klimaat in zijn oeuvre, met al dat blauw, hield stand, maar de bizarre associaties werden vervangen door betekenisvolle ontmoetingen van natuurlijke vormen. In het oeuvre dat  zeven decennia beslaat, wordt zijn bio-morfische kunst telkens opnieuw heruitgevonden. Deze cursus belicht de drie voornaamste aspecten van zijn oeuvre.          

1. De hoofdweg. Zijn schilderkunst bestaat uit opeenvolgende series. Een verbazende metamorfose die we chronologisch volgen en  illustreren met de markantste werken. Van het ascetisch uitgezuiverd realisme van zijn beginjaren tot de grote vrijheid van Bewerkte Grond waarin de realistische voorstelling vervangen werd door een poëtische realiteit die de weg opent naar alle fantastische creaties van deze Catalaanse kunstenaar.

2. De zijwegen. Terwijl zijn schilderkunst hem onderwierp aan picturale eisen, werden de sculpturen gedomineerd door fantasie en spel. Anti-sculpturen gemaakt uit vergankelijke materialen zonder prestige, waarnaast hij ook mythische, tijdloze figuren creëerde. Gevonden voorwerpen en trouvailles kregen eveneens  een hoofdrol toebedeeld: “Als ik een steentje opraap”, zegt Prats, “dan is het een steentje. Wanneer Miro een steentje opraapt, dan is het een Miro”.

3. Een visueel dichter. Het surrealisme en de poëzie van Novalis, Lautréamont, Rimbaud en Jarry werkten diep in op zijn verbeelding en hij construeerde geleidelijk aan zijn eigen poëtische universum met als apotheose de Constellaties waarbij hij een nieuwe taal bedacht waarin het insect met de ster spreekt, de slang met de nachtegaal, de kei met de komeet. Hij illustreerde ook dichtbundels en werkte aan meer dan 250 publicaties.

  • 16/04/2020

    9:30u - 17:00u
  • Prijs: 32,00 / 25,50 / 24,00 / 22,50

    Broodmaaltijd inbegrepen
  • Locatie: Raadhuis
  • 35 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Lieve Watteeuw

MEER INFO