Akhtamar Kwartet & Emma Wauters

Elgar’s strijkkwartet: een beauty

Akhtamar Kwartet is een jong, expressief strijkkwartet ontstaan in 2011 aan het Conservatorium van Brussel. Het bestaat uit vier jonge musici die zich snel een weg banen door het muzieklandschap en hun naam ontlenen aan een gelijknamige Armeense legende. Het kwartet laat de muziek opleven zoals Akhtamar haar vlam liet branden, soms zacht flikkerend om daarna in alle hevigheid te ontbranden. Akhtamar perfectioneert zich bij beroemdheden als Guy Danel (Quatuor Danel) en  Quatuor Debussy. Ondertussen gaat het snel met deze dames en dat leverde volgende prijzen op: Supernova nominatie, Laureaat Tremplin Jeunes Quatuors de la Philharmonie de Paris en een Tweede Prijs op de kamermuziekwedstrijd Musiq3.

Het paradepaardje tijdens dit concert is het strijkkwartet opus 83 van Edward Elgar. We kennen hem vooral van zijn orkestwerk en van Land of hope and glory. Elgar, een Victoriaan in hart en nieren, wordt ook wel de grote voortrekker genoemd in de wederopstanding van de Engelse muziek rond 1900. Hij schreef zijn strijkkwartet in 1918 in een cottage in het landelijke Sussex en verwerkte er de atmosfeer en de ziel van deze bosrijke omgeving in. Een typisch werk uit de Britse late romantiek met alles erop en eraan. “Er hangt altijd en overal muziek in de lucht”, zei Elgar. Aan het publiek om dit op te snuiven!

Verder krijg je een héél gevarieerd concert in wisselende bezettingen waarbij Akhtemar zich laat bijstaan door Emma Wauters op harp.  Zo hoor je o.a. het kwintet voor harp en strijkers van Arnold Bax dat ontstond tijdens een reis naar Ierland. De sfeer van het ‘groene’ eiland is hierin duidelijk te horen. Tevens creëert Emma Wauters watervalklanken op de harp in Benjamin Britten’s harpsolo.

Verwacht je aan jonge, beloftevolle musici die een idyllische reis doorheen de Britse muziek maken.

Programma: werken van Edward Elgar, Benjamin Britten, William Lloyd Webber, Frank Bridge & Arnold Bax .

Uitvoerders: Akhtemar Kwartet: Coline Alecian (viool), Jennifer Pio (viool), Ondine Simon (altviool) & Astrid Wauters (cello) / Emma Wauters (harp)

  • zo

    10/12/2017 15:00

  • Prijs: 14,00 / 11,20 / 10,50 / 9,80