Seduced by Harps XIV

Avondconcert

Jong Talent (België)

Het avondconcert opent zoals steeds met jong talent. Opnieuw selecteert de Vlaamse harpvereniging Harpe Diem speciaal voor het festival enkele jongeren die ver boven de middelmaat uitstijgen.

Bradley Swinnen (Heusden-Zolder, 3 april 2005) kwam al op jonge leeftijd in aanraking met klassieke muziek: oudere broer Brian speelt piano en zus Britney viool. Op 8-jarige leeftijd begon Bradley met notenleerlessen aan de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord in Diest. Een jaar later startte hij met harplessen aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans in Hasselt in de klas van Hannah van den Borne.
Tijdens de Provinciale en Nationale VLAMO-Solistenwedstrijd (2017) won hij in zijn categorie de eerste prijs voor harp met felicitaties van de jury. Verder trad hij op als solist tijdens het vakoverschrijdend project “Dromen” van het conservatorium Hasselt, met concerten in de grote zaal van het Cultureel Centrum Hasselt. Bradley speelt bij gelegenheid ook harp in het orkestje dat gedirigeerd wordt door zijn broer.

Evelien Vaneysendeyk (Tessenderlo, 17 juni 2002) begon met harp toen ze 9 jaar was, in de academie van  Beringen bij Lieve Robbroeckx. Snel bleek dat ze veel talent had en ijverig werkte. Sinds 2015 volgt ze tweemaal per week privéles bij dezelfde lerares, in Leuven.  Ze gaat vooruit met rasse schreden en neemt met succes deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Ze kan dan ook al een mooi palmares voorleggen van meer dan 10 prijzen op internationale harp- en muziekconcoursen. In 2017 werd ze ook gelauwerd in haar gemeente Tessenderlo die haar een cultuurpluim uitreikte en werd ze geselecteerd om als soliste het concerto van Dittersdorf uit te voeren met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek. Evelien speelt ook piano en zit in de 2de graad ASO-Latijn.

Bekijk een fragment van Evelien Vaneysendeyk.

Nadia Birkenstock & Steve Hubback (Duitsland, Wales)

Na dit potentieel voor morgen volgt een nieuw harpavontuur met de Duitse harpiste Nadia Birkenstock. Op Keltische harp, wisselend akoestisch en elektrisch, gaat ze met het programma The Glow Within in confrontatie met de Welshe percussionist Steve Hubback. Mysterieuze akoestische landschappen breiden zich hierbij uit tot een tonaal breed spectrum. Dulcimerklanken, gong en psaltertonen mengen zich met sprankelend harpspel en monden finaal uit in wervelende variaties.

Sylvain Blassel (Frankrijk)

Slot van het avondconcert is een performance van de Franse klassieke meesterharpist Sylvain Blassel. Zijn harpspel is wondermooi en getuigt van een grote gevoelsgeladenheid. Meesterlijk tovert hij de meest fragiele nuances uit zijn instrument. Sylvain Blassels actieradius is groot; hij creëerde transcripties voor harp die waaieren van Guillaume de Machaut tot actuele klassiek. Hij vertaalde Bachs Goldberg Variaties voor harp zonder er een noot aan te veranderen. Voor deze adaptatie wordt hij wereldwijd gelauwerd. Met deze sleeping beauty van de klassiek waarin een instrumentale aria gevolgd wordt door 30 variaties, eindigt de harpdag in atmosferische schoonheid pur sang.

Volledig programma:

Za 21.04.2018

14u30-15u15
Sarah Louise Ridy (Hei’s Kapelleke)
16u00-17u00
Assia Cunego (Raadhuis)
19u00-19u30
Jong Talent (CC De Adelberg)
19u30-20u15
Nadia Birkenstock & Steve Hubback (CC De Adelberg)
20u45-21u35
Sylvain Blassel (CC De Adelberg)

 

  • za

    21/04/2018 19:00

  • Prijs: 20,00 / 16,00 / 15,00 / 14,00
  • Locatie: CC De Adelberg
Nadia Birkenstock & Steve Hubback

Nadia Birkenstock & Steve Hubback

Sylvain Blassel

Sylvain Blassel

Bradley Swinnen

Bradley Swinnen

Evelien Vaneysendeyk

Evelien Vaneysendeyk