Paul Verhaeghe

Autoriteit

Met autoriteit loopt er vandaag de dag heel wat verkeerd. Politiek en religie zijn hun geloofwaardigheid kwijt en ouders hebben geen controle over het gedrag van hun kinderen. In dit boek bevraagt Paul Verhaeghe de manier waarop autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde aan autoriteit wordt gehecht en wat daarvoor een alternatief kan zijn. Herstelpogingen van de vroegere autoriteit zijn tot mislukken gedoemd en verworden algauw tot vormen van pure machtsuitoefening. Als maatschappij staan we op een wissel: richting macht of richting nieuwe autoriteit. 

Verhaeghe zoekt en vindt een nieuwe invulling van autoriteit: in de groep, die een individu of instelling autoriteit verleent - van ouderverenigingen, burgergroepen tot aandeelhoudersvergaderingen. Deze verschuiving is volop bezig in opvoeding en onderwijs, politiek en economie en leidt tot mooie resultaten. 

Ter voorbereiding van deze lezing gaan we op donderdag 18 februari aan de hand van stellingen uit het nieuwste boek van Paul Verhaeghe in gesprek over autoriteit: kijken we nog op naar kerk, staat of onze ouders? Of zijn er nieuwe vormen van 'gezag'? We denken samen na en formuleren een aantal vragen die we op 9 maart voorleggen aan Paul Verhaeghe zelf. Deze avond vindt plaats in het Praathuis en is gratis voor mensen die een ticket hebben voor de lezing (maar u dient dus wél te reserveren...). Anderen betalen de normale toegangsprijs van € 8,00.

 

  • 09/03/2016

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 8,00 / 7,00 (-26 en +55) / 6,50 (abo)
  • Locatie: Raadhuis
  • i.s.m. Vormingplus Limburg
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Paul Verhaeghe