Il Fondamento

Telemann & Fasch

Feestelijk openingsconcert gerestaureerde Sint Pietersbandenkerk

Na een tweejarige restauratie zullen de prachtige figuratieve muurschilderingen van Adolphe Tassin (1852-1923) over het leven van Petrus, heiligenfiguren, engelen en sjabloonschilderingen opnieuw te bewonderen zijn in de Sint Pietersbandenkerk. Na de eerdere restauraties van de glasramen, en de majestueuze kerktoren met orgel en beiaard, straalt de parel van de Kempense Gotiek weer in al zijn glorie.

Om deze heuglijke opening luister bij te zetten, organiseert Cultuurcentrum De Adelberg in samenwerking met de Kerkfabriek een feestelijk barokconcert met één van de meest spraakmakende Belgische orkesten Il Fondamento. Dit internationaal gewaardeerd orkest doet een laatste tournee met Paul Dombrecht als uitvoerend hoboïst. Op het programma staan werken van G.PH. Telemann (1681-1767) en J.F. Fasch (1688-1758), twee componisten die zich langzaam maar zeker losmaakten uit de overheersende schaduw van hun tijdgenoot J.S. Bach. Telemann en Fasch waren ongetwijfeld grootmeesters in het genre van de ouverture stijl in Duitsland, vooral wanneer het ging over het gebruik van de concerto grosso stijl door het laten dialogeren van de hobo's tegenover de strijkers. Opmerkelijk in dit programma is dat beide componisten drie hobo's met fagot in duel laten gaan met de strijkers.

De vernieuwende en verrassende confrontatie van ouvertures en concerto’s van Fasch en Telemann is de nieuwste uitdaging van Il Fondamento, dat hiermee een gepast en waardig afscheid voor een groot barokhoboïst als Paul Dombrecht neerzet. Een avond vol glorieuze en klaterende muziek in een hemels kader.

Programma:
Johann Friedrich Fasch
Ouverture in  G minor (FWV K:2)


G. Ph. Telemann
Suite “Don Quichotte”


G.Ph .Telemann
Concerto in B flat Major

Johann Friedrich Fasch
Ouverture in  G Major (FWV K:G 15)

De pers over de Fasch-cd (Diapason D’or – Classica Répertoire R10) van Il Fondamento:
Hobo’s en fagotten nemen hier een zeldzaam fraaie rol als solisten en ‘koor’. Voeg daarbij de zwier waarmee de dirigent Paul Dombrecht zijn orkest in voorbeeldige homogeniteit voortstuwt: Johann Friedrich Fasch heeft zelden zo’n welluidend pleidooi voor zijn muziek gekregen. Een prachtopname. - Luister

Bezetting: 8 violen/2cello/1contrabas/3hobo/1 fagot/1contrabas/1 klavecimbel

  • za

    07/11/2015 20:15

  • Prijs: 16,00 / 13,60 (-26 en +55) / 12,80 (abo-klein) / 12,00 (abo-groot) / 12,00 (abo-sjock)
  • Locatie: Sint Pietersbandenkerk
    Kerkplein z/n, 3920 Lommel, BELGIE