Trio Alba

Schumann en Smetana, onstuimige gevoelens

Met het Trio Alba staat er internationale klasse op het programma. De Duitse violiste Livia Sellin, de Oostenrijks/Italiaanse cellist Philipp Comploi en de Chinese pianiste Chengcheng Zhao leerden elkaar kennen aan de gereputeerde Kunstuniversiteit van Graz en richtten er in 2008 het Trio Alba op. Ondertussen concerteerden zij in China, Italië, Oostenrijk, Spanje, Duitsland en Zuid-Amerika en musiceerden zelfs op het Kammermusikfest van Gidon Kremer. Hun eerste cd’s (Felix Mendelssohn-Bartholdy en Joseph Marx) werden meermaals bekroond.

Op het programma staat werk van R.Schumann en de Tsjechische meesters Suk en Smetana. Robert Schumann wordt ook wel de grote meester van de romantische klankpoëzie genoemd. Zijn klaviertrio's lopen over van muzikale vondsten en onstuimige gevoelens. Vooral zijn Op. 63, met zijn onverwachte stemmingswisselingen, behoort tot de meesterwerken uit de kamermuziek. Passioneel en donkerromantisch net als het leven van Schumann zelf.

Tsjechen schrijven eerlijke muziek. Smetana’s Trio Op. 15 is een persoonlijke biecht. Bijna onbewerkt en regelrecht uit het hart is dit het autobiografische verhaal over de dood van zijn dochter. Smetana begint zijn trio met een intense kreet van pijn en verdriet, daarna gaat dit geweldige werk via gevoelig en overtuigend naar een krachtige en verfijnde finale vol gloedvolle herinneringen. Smetana weet een huiveringwekkende expressie in zijn noten te leggen.

Trio Alba is een klasse-ensemble dat drijft op gevoelens en muzikale inventiviteit.

Programma:
Josef Suk (1874-1935): Elegie in Des-Dur Op. 23 / Robert Schumann (1810-1856): Klaviertrio Nr. 1, Op. 63 / Bedřich Smetana (1824-1884): Trio Op. 15

 

Met: Livia Sellin (viool), Philipp Comploi (cello) en Chengcheng Zhao (piano)

  • vr

    20/05/2016 20:15

  • Prijs: 14,00 / 11,90 (-26 en +55) / 11,20 (abo-klein) / 10,50 (abo-groot) / 10,50 (abo-sjock)
  • Locatie: Raadhuis
  • 100 plaatsen