Gaston Moens

De tijd, een zoektocht zonder einde?

Wat is tijd?

Wat is tijd? De lezing vertelt het verhaal van de haast eindeloze zoektocht naar het antwoord op deze vraag vanuit verschillende invalshoeken.

De eerste invalshoek geeft een impressie van hoe we tijd in ons persoonlijk leven ervaren en van  vragen die we over de tijd kunnen stellen. 

Het tweede deel geeft in vogelvlucht een overzicht van wat filosofen over de tijd bedacht hebben waardoor we een idee krijgen van  de vele problemen die het verschijnsel tijd met zich meebrengt.

In een derde deel  staat de vraag naar de ouderdom van de tijd centraal. Er wordt getoond  hoe de christelijke tijdrekening  in conflict komt  met het ontluikende wetenschappelijke denken en hoe moeilijk en met hoeveel weerstand wetenschap zich los maakt van religieuze of andere ideologische overtuigingen.

Het laatste deel laat zien hoe vele van onze diep verankerde opvattingen over de tijd onderuit gehaald worden door de moderne wetenschap en in het bijzonder door de fysica. Aan bod komen de relativiteit van de tijd, de mogelijkheid van reizen in de tijd, de pijl van de tijd en over het mogelijke einde van de tijd.

Prof. em. Gaston Moens is chemicus en filosoof. Hij was lange tijd verbonden aan de VU Brussel en aan de Dienst voor Onderwijsontwikkeling.

  • 27/04/2016

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 8,00 / 7,00 (-26 en +55) / 6,50 (abo)
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Gaston Moens