De landgrenzen van België en Nederland

Hoe zijn ze ontstaan?

Politieke intriges en verborgen agenda's

Het verhaal over de geschiedenis van de grenzen van België en Nederland krijgt soms onverwachte wendingen. Vooral de gemeenschappelijke Limburgse grens is ontstaan vanuit een grote verwarring over wie krijgt wat en wat krijg je ervoor terug. Een koehandel op hoog niveau zonder inspraak van de lokale bevolking.

De steun van Frankrijk aan de Belgen in 1831 voltooide de definitieve contouren van zowel de Nederlandse als de Belgische Staatsgrenzen. Dat Luxemburg daarbij werd verdeeld en Maastricht als compensatie voor die verdeling aan Koning Willem I werd overgedragen, valt onder de noemer hogere politiek! Na de Eerste Wereldoorlog verlangde België alsnog een aantal grenscorrecties. Als compensatie werden toen de Duitstalige Oostkantons aan België toegevoegd.

Onze gemeenschappelijke Brabantse grens hebben we te danken aan een aantal strategische veroveringen. Aangezien de Nederlandse Zuidgrens militair gezien onverdedigbaar was, fungeerde de Belgische Zuidgrens d.m.v. de Barrière steden en forten als Nederlandse Zuidgrens. In  Zeeuws-Vlaanderen  zijn een groot aantal oude linies  weer zichtbaar gemaakt, de zogenaamde Staats-Spaanse linies. 

Aad Engelfriet brengt een soms complex maar wel heel boeiend verhaal vol politieke intriges en verborgen agenda's. 

  • 29/03/2016, 05/04/2016

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 24,00 / 21,00 (-26 en +55) / 19,00 (abo)
  • Locatie: Raadhuis
  • 60 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Aad Engelfriet