Theater Malpertuis/Tom Lanoye, Viviane De Muynck & Piet Arfeuille

GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder

Een moeder van een gedode terrorist, haar enige kind, neemt het woord. Zonder zijn daden te vergoelijken, en zonder zichzelf te sparen, neemt ze de maat van een tijdperk en een maatschappij die alleen maar de maat nemen van háár. Want een moeder bezit niet het alleenrecht op de daden van haar kind. Zo bouwt ze zichzelf om, met smartelijk en soms rancuneus genoegen, tot een spiegel van een hele samenleving. “Had mijn zoon zijn misdaden gepleegd in oorlogstijd en in een legeruniform van? Hij had een monument gekregen.”

Met GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder schrijft Tom Lanoye zijn eerste theatermonoloog voor regisseur Piet Arfeuille en actrice Viviane De Muynck. Arfeuille stapte naar Lanoye met de vraag een stuk te schrijven over het spanningsveld tussen de complexe realiteit enerzijds en de simplificerende geschiedschrijving anderzijds. Een verwerking die altijd achteraf gebeurt en meestal door de overwinnaar geschreven wordt.

In het kader van de herdenking van WO I en in de nasleep van de recente aanslagen in het hart van Europa, slaan Lanoye en Arfeuille, als chroniqueurs van hun tijd, een brug tussen het revolutionaire geweld uit het verleden en dat van het heden. Tussen de Gavrilo Princip van toen, die door zijn aanslag op Frans Ferdinand van Oostenrijk mee aan de basis ligt van WO I en de massamoordenaars van nu. Wat bezielde Anders Breivik? En wat dreef jihadisten er onlangs nog toe om de cartoonisten van Charlie Hebdo om te brengen – en zodoende, ironisch genoeg, hun werk nog meer weerklank te schenken?

GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder probeert zo het psychologisch portret en de beweegredenen van de barbaarse geweldenaar te doorgronden, om de complexe waarheid alle recht aan te doen.

  • za

    21/11/2015 20:15

  • Prijs: 15,00 / 12,75 (-26 en +55) / 12,00 (abo-klein) / 11,25 (abo-groot) / 11,25 (abo-sjock)
  • Locatie: CC De Adelberg, Schouwburg
  • Inleiding: Om 19.30 uur is er een inleiding voorzien in de vergaderruimte op de eerste verdieping. Deze is gratis bij te wonen. (max. 25 personen)
Kris Dewitte

Kris Dewitte