Wim Claeys

Zwartzak

SCHOOL

Mijn vader, Stefaan Claeys, was 21 toen hij in 1944 ter dood veroordeeld werd door een Belgische rechtbank. De aanklacht: hoogverraad. De straf: den dood met den kogel. Op het moment van zijn veroordeling was hij soldaat in de Waffen-SS en keek hij de dood in de ogen aan het oostfront.

Aan beide doodsdreigingen is hij ontkomen. De klauwen van het Rode Leger hebben hem niet kunnen grijpen en van de Koning der Belgen heeft hij gratie gekregen.

Ik, Wim Claeys, was 8 jaar toen ik bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond aansloot en mijn vorming als militante Vlaams-nationalist begon.

Op mijn 17de ontdekte ik dat ik muzikant wou worden en ben ik mijn eigen weg gegaan, weg van de paden die voor mij uitgestippeld waren.

Enkele decennia later, wil ik je met weerzin, loutering en mildheid vertellen hoe het was om een SS'er als papa te hebben die liever en grappiger was dan alle andere papa's samen. Hoe ik probeer te begrijpen waarom hij zijn idealen nooit naast zich heeft neergelegd en fier de vlag met het Berkenkruis droeg, tot het niet meer ging. Welkom in mijn jeugd, welkom in mijn versie van zijn verhaal.

De muziek gaat heen en weer tussen traditie en vernieuwing en in combinatie met de bijzondere locatie (Duits Militaire begraafplaats) zorgt dit voor een indringende voorstelling. Wim laat het publiek deel worden van een stukje - verwerkte of onverwerkte - vaderlandse geschiedenis.

Tekst, spel: Wim Claeys
Gitaren: Ward Snauwaert
Coaching: Ineke Nijssen & Raf Walschaerts

 • Prijs:

  € 5 per leerling
 • Duur: 60 minuten
 • Locatie: Duitse militaire begraafplaats
  Dodenveldstraat 30, 3920 Lommel-Kattenbos, BELGIE
 • Secundair onderwijs:
   - 2de Graad
   - 3de Graad
 • Max. 150 leerlingen

MEER INFO