Ryelandt Trio

Romantiek uit Wenen en… Brugge 

Het Ryelandt Trio is één van de meest in het oog springende Vlaamse ensembles van dit ogenblik. Ze wonnen prijzen op Belfius Classics, Concours International Léopold Bellan in Parijs en recentelijk de Publieksprijs op Supernova 2021.  In hun repertoire is er een bijzondere aandacht voor vergeten parels van eigen bodem. Chauvinisme op z’n schoonst!   

Zo beland je bij Laat-Romanticus én Bruggeling Joseph Ryelandt. De muziek van deze verfijnde fin-de-siècle componist is muzikaal erfgoed van de bovenste plank en verdient een prominentere plaats in concertprogramma’s. 

Het Ryelandt Trio koppelt beide Piano Trio’s van Joseph Ryelandt aan de pure Romantiek uit Wenen. Dankzij Franz Schubert kreeg het pianotrio als genre een vaste plaats in de kamermuziek. Luisteren naar Schuberts Piano Trio N° 2 is als: “alle verdriet en menselijk lijden verdwijnen als sneeuw voor de zon en de wereld glanst weer als nieuw”.   

Schubert zijn Piano Trio’s is prachtige muziek, vol melodische inventie, originele wendingen, qua stemming variërend van melancholiek tot vrolijk met soms heftige passages. Zo stellen we ons de Romantiek voor… of het nu uit Wenen of uit Brugge komt!  


Programma

F.Schubert Piano Trio N° 2 opus 100 
J.Ryelandt Piano Trio N° 1 opus 57
J.Ryelandt Piano Trio N° 2 opus 131  

Credits  
Pieter-Jan Verhoyen (piano) 
Jeroen De Beer (viool) 
Pieter-Jan De Smet (cello) 

  • vr

    12/05/2023 20:15