Alfama Kwartet 

Madness of Love, Romantiek met Mendelssohn en Schumann

 Met Felix Mendelssohn en Robert Schumann staan twee bijzondere componisten uit de 19de-eeuwse muziekwereld op het programma.

Er was een sterke band tussen de families Mendelssohn en Schumann. Zo droeg Robert Schumann zijn drie kwartetten op aan zijn vriend Felix, die hem had bijgestaan bij het schrijven van deze werken. Schumanns kwartetten zijn buitengewoon fraaie, inventieve en spannende werken gekenmerkt door innig langzame delen, flitsende scherzi en snelle finales. Ze behoren dan ook tot de tijdloze juwelen van de kamermuziek.  

Met Mendelssohn zitten we midden in de Romantiek. We kunnen hem als een zondagskind bestempelen. Alles ging hem met het grootste gemak af, hij slaagde altijd met vlag en wimpel. Mendelssohns werken zijn zonder uitzondering virtuoos, kleurrijk, romantisch expressief en met meesterhand gecomponeerd.  

Tussen deze beide meesterwerken horen we een creatie van de Belgische componist Patrick Leterme. Alfama gaf hem de opdracht om een werk te schrijven in samenhang met de gespeelde kwartetten van Schumann en Mendelssohn. Hiermee willen ze nieuwe muziek van bij ons promoten, aansluitend bij de artistieke visie van het Alfama Kwartet.  

Het Alfama Kwartet is van alle markten thuis: het speelt traditionele concerten met een repertoire van klassiek tot hedendaags. Die veelzijdigheid bewijst Alfama ook tijdens dit concert onder de welluidende titel: Madness of Love. 


Programma 

R. Schumann Kwartet N° 1 opus 41  
Patrick Leterme Creatie 
F. Mendelssohn Kwartet N° 6 opus 80

Credits  
Alice Van Leuven (viool) 
Caroline Denys (viool) 
Morgan Huet (altviool)
Renaat Ackaert (cello) 

MEER INFO