de Roovers

VLOEK!

The curse of the starving class (VLOEK!) is een bitterzoete satire over een kwetsbaar middenklasse gezin dat spartelt om te overleven. Terwijl ze hun woonst dreigen te verliezen aan schuldeisers en projectontwikkelaars, probeert elk van de vier gezinsleden op zijn eigen manier de harde realiteit te ontvluchten. De vader drinkt zich dagelijks lam, de moeder droomt ervan weg te kunnen gaan naar een exotisch oord. De rebelse dochter wil garagist worden op een verlaten plek in het zuiden. De zoon dagdroomt en probeert ondanks alles de familie bij elkaar te houden. Het hele stuk speelt zich af rond de keukentafel, met enkel een lege koelkast en een levend lammetje als gezelschap. De gesprekken zijn brutaal en hard. Maar ondanks de verwoede pogingen om uit te breken, blijft het gezin onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Sam Shephard levert met zijn tekst een passioneel commentaar op The American Dream. Hij laat de wanhoop van de personages in vurige poëzie transformeren en verstopt tederheid onder de harde confrontaties. Het stuk werd geschreven in 1979, in volle oliecrisis. Het beeld van een gezin dat vastzit in een neerwaartse spiraal door precaire economische omstandigheden, is helaas meer dan ooit herkenbaar. 

De Roovers zetten hun tanden in deze moderne klassieker en brengen een spetterende versie met vier acteurs ondersteund door explosieve livemuziek, gemaakt en uitgevoerd door de weergaloze Bjorn Eriksson en Elko Blijweert.  

 

Credits
Van en met: Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Sofie Sente, Michael Vergauwen & Elko Blijweert
Muziek, creatie: Bjorn Eriksson & Elko Blijweert
Scenografie: Stef Stessel
Kostuums: Pynoo

  • vr

    18/11/2022 20:15

 (c)Stef Stessel

(c)Stef Stessel