ARSENAAL & Het Kwartier / Freek Mariën

Eén of andere Rus

Eén of andere Rus is een hedendaagse tragedie, geïnspireerd op het leven en werk van Eduard Limonov. Limonov was een straatboefje in Oekraïne, een dissidente dichter in Rusland, een zwerver en butler in New York, een rock-’n-rollschrijver in Parijs en een strijder aan de kant van oorlogsmisdadigers. En dat is maar een selectie. In maart 2020 overleed hij, nog even actief, de laatste jaren als oppositieleider in Rusland. 

In Eén of andere Rus trekt Eduard Limonov als tolk en chauffeur van een oorlogsjournaliste door Joegoslavië, op weg naar oorlogsmisdadiger Karadzic. Gaandeweg verschuift de aandacht van de journaliste naar Limonovs eigen levensverhaal, dat van de Sovjet-Unie naar het Westen gaat, van roem naar val, van strijden met de pens tot strijden met de wapens.  

Freek Mariën (schrijven/regisseur van het Kwartier, Winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 en Kaas & Kappesprijs 2020) verwerkt Limonovs hallucinante levensverhaal in een minstens even indrukwekkende, actuele tekst. Voor Eén of andere Rus regisseert hij een straffe cast: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis, Tom Van Bauwel en Joris Van den Brande. Samen zetten ze een leven op scène, dat geschiedenis, activisme en liefde verbindt. 

Credits
Tekst, regie: Freek Mariën
Spel: Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Eva Binon, Tom Van Bauwel & Joris Van den Brande
Coaching: Carl von Winckelmann
Dramaturgie: Ruth Mariën
Vormgeving: Timme Afschrift
Kostuums: Karen De Wolf
Muziek: Jan-Sebastiaan Degeyter

© Yuri van der Hoeven

© Yuri van der Hoeven