Lumen Ensemble 

Times of Change 

Eva Tebbe en Anastasia Kozlova, twee uitzonderlijke musici nemen het publiek mee naar een magische dialoog tussen harp en viool.   

De naam Lumen verwijst naar licht, een inval, een idee. Het lichtspectrum als metafoor voor het klankspectrum. Met hun instrumenten, beide familie van de snaarinstrumenten, ontvouwen zich onstuimige, tere, lyrische, fluisterende en warme klankwerelden.  

In Times of Change zoeken ze naar hoopgevende composities geschreven tijdens turbulente tijden. Je hoort Spiegel im Spiegel en Fratres van de grote Estse componist Arvo Pärt. Pärt ontwikkelde deze werken als tegenreactie op de dwingende invloed van het communisme.  

The Lark Ascending, geschreven door de Britse componist Ralph Vaughan Williams tijdens WO I, zit vol verwijzingen naar Engelse volksmuziek en ademt een diep vredige sfeer. Een veldleeuwerik zingt, hoog boven de glooiende, groene heuvels.  

Het werk Thin Air van Calliope Tsoupaki werd dan weer geschreven tijdens de covid-pandemie in een poging om mededogen en verbinding uit te dragen en werd in een mum van tijd in meer dan 50 landen uitgevoerd door de allergrootste solisten.  

Met Ravels werken Pavane en Tzigane zoekt het ensemble twee uitersten op: van ingetogen tot virtuoos. Net zoals het leven op deze wereld fluctueert van dramatisch tot feestelijk.  

Programma 
Arvo Pärt
Spiegel im Spiegel  
Ernest Bloch Nigun 
Calliope Tsoupaki  Thin Air  
Ralph Vaughan Williams The Lark Ascending  
Arvo Pärt Fratres  
Dmitri Sjostakovich Preludes opus 34  
Maurice Ravel Pavane pour une infante défunte violin 
Maurice Ravel Tzigane   

 

Credits  
Anastasia Kozlova (viool) 
Eva Tebbe (harp) 

  • vr

    17/02/2023 20:15

Eva Anastasia

Eva Anastasia