Nadia N'Sayi

Dochter van de dekolonisatie

Antwerpen, vlak na de Groote Oorlog. Arthur Clerebaut stapt op de boot richting toenmalig Belgisch Congo. Hij wordt opzichter van Openbare Werken en ontmoet er een Congolese. Het is het begin van een familiegeschiedenis die samenvalt met honderd jaar kolonisatie en dekolonisatie. Want de blanke koloniaal en zijn zwarte vrouw krijgen een zoon, een metis die opgroeit in een internaat. Later volgt er nog een kleindochter. Na het overlijden van haar vader belandt deze in 1989 in het Vlaams-Brabantse Landen. Pas aan de universiteit begint ze zich in haar geboorteland te verdiepen. Haar naam? Nadia Nsayi 

Met Dochter van de dekolonisatie schreef Nadia Nsayi een meeslepend verhaal dat het relaas van haar familie verweeft met de relaties tussen België en Congo. Nsayi vertelt over het fundamenteel onrechtvaardig systeem dat men kolonisatie noemt, de hedendaagse erfenis in de vorm van de Congolese aanwezigheid in België en het belang van Belgische excuses, gekoppeld aan een oprecht dekolonisatieproces. 

Ook Lommels auteur Christian Meadow werkt momenteel aan een nieuw boek over Congo, met als werktitel Het zwarte Verdriet, zijn vijfde boek na de succesrijke trilogie Deus Vult en Vergeten Bloed, een werk over de Belgische bijdrage aan de Koreaanse oorlog. Dit nieuwe boek gaat over een Vlaamse familie die niet wil leven in een staat waarin een groot deel van de bevolking dweept met extreemrechts gedachtengoed en heil zoekt in het koloniale Congo. Hij zal deze avond zijn boek in première voorstellen. 

  • Prijs: 12,00 / 10,00
  • Locatie: CC De Adelberg, Kleine zaal
  • 135 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Nadia N'Sayi & dhr. Christian Meadow
© Broederlijk Delen

© Broederlijk Delen