André Vermeulen

België op het Songfestival

Als jongetje van elf raakte André Vermeulen gefascineerd door het Eurovisie Songfestival en de Belgische preselecties die daaraan vooraf gaan. Als VRT-journalist maakte hij meer dan dertig jaar reportages over het festival voor Het Journaal. 23 jaar lang verzorgde André bovendien het tv-commentaar. 
 
België op het Songfestival vertelt een verhaal dat nog nooit eerder is verschenen, ondanks dat de interesse voor de preselecties bij het publiek vaak groter was/is dan voor het Songfestival zelf. In de preselecties gaat het dan ook om mensen van bij ons, vaak om vedetten die we allemaal kennen.   
 
André Vermeulen vermaakt je met de meest memorabele anekdotes en weetjes over zo’n preselectie die soms één tv-uitzending, maar geregeld ook weken en zelfs maanden duurde. In Canzonissima zong Ann Christy voor het eerst haar klassieker Dag vreemde man, gaf de jury een lied eerst 500 en dan nul punten. In Eurosong liep het Amerikaans Theater ooit leeg tijdens de uitzending, terwijl fans van verliezende artiesten luid protesteerden ... Rendez-vous daarvoor in het verhaal over 1983.