Marco Visscher

Kernenergie: tussen hoop en vrees

Moeten we door met kernenergie vanwege de klimaatverandering? Of zullen we ermee stoppen vanwege de risico’s, het afval en de kosten? Het debat wordt scherp gevoerd. Gemoederen lopen hoog op. De één ziet in kernenergie een oplossing voor alles, de ander ziet een duivels kwaad. Het ene kamp is zo bevangen dat het geen wanklank wil horen, het andere is zo beducht dat het geen positief geluid duldt.  Geen andere energiebron of technologie boort zulke diepgewortelde emoties aan. Hoe kan dat? 

Het antwoord schuilt in een fascinerend verhaal dat veel eerder begon dan Tsjernobyl, eerder ook dan de atoombom, ja, zelfs eerder dan de ontdekking van radioactiviteit. De angsten en aspiraties die we vandaag projecteren op kernenergie bestonden al in onze verbeelding en in oude verhalen lang voordat we wisten van de kracht in het atoom. 

In een rijk geïllustreerde lezing vertelt Marco Visscher, auteur van Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie, dit verhaal aan de hand van krachtige beelden.. Een verhaal van oorlog en vrede. Van bewondering en afschuw. Van verleiding en intimidatie. Van ziekte en genezing. Van hoop en vrees. Een opwarmende aarde met een groeiende wereldbevolking die steeds meer energie gebruikt, stelt ons voor belangrijke keuzes. De vraag is wat wij met kernenergie doen, maar ook wat kernenergie met ons doet. 

  • 19/10/2022

    19:30u - 21:00u