Taurus Kwartet

Toevallige ontmoeting

Programma
Guillaume Lekeu – Molto Adagio (1887)
Claude Debussy – Strijkkwartet in G minor, Op. 10 (1893)
César Franck – Strijkkwartet in D (1889/1890)

 

Het moet wat geweest zijn, die ene les die Claude Debussy bij César Franck nam! Terwijl Debussy improviseert aan het orgel jaagt een nerveuze Franck hem op met "Modulez, modulez!", waarop de tweede onverstoorbaar repliceert: “Maar waarom zou ik moduleren als ik goed ben in die toon?” 

Deze zinsfrase gaf meteen aan dat Debussy niet gewoon in de voetsporen van zijn voorgangers wou (en zou) treden. Feit is wel dat César Franck, van Belgische origine, het eerste verdienstelijke ‘Franse’ strijkkwartet schreef. Met het strijkkwartet van Claude Debussy uit 1893 kreeg Frankrijk een tweede strijkkwartet met allure. Maar dan wel één met een heel andere klankkleur en invulling, eigen aan de tijd waarin Debussy leefde en met een zekere en onmiskenbare invloed van zijn leraar voor één dag: César Franck. 

Taurus Kwartet koppelt tijdens dit concert beide werken aan elkaar. César Franck’s muziek baadt in de deugddoende warmte uit de late Romantiek en Claude Debussy zijn kwartet toont een ‘nieuwe’ harmonie met een ruimer klankenspectrum. Het concert start met het duizelingwekkend mooie Molto Adagio van de véél te vroeg gestorven Guillaume Lekeu. Molto Adagio stuwt het romantische gevoel naar zijn limieten.
 

 

Wietse Beels (viool)
Liesbeth Baelus (viool)
Vincent Hepp (altviool)
Martijn Vink (cello)

  • vr

    20/05/2022 20:30

  • Prijs: 15,00 / 10,50
  • Locatie: CC Palethe - Muzezaal
    Jeugdlaan 2, 3900 Pelt, BELGIE