Maarten Westra Hoekzema

Toen eindelijk alles lukte

Zijn hele jeugd werd Maarten doodgegooid met zinnen als “Alles kan, als je maar wil!”, “The sky is the limit!” en “Geluk zit in jezelf!”. De jaren daarop kreeg hij nooit wat hij wilde. Hij was een echte aanmodderaar. Vrijwel alles mislukte. Hij werd verteerd door schuldgevoel, waardoor hij steeds ongelukkiger werd, waardoor hij zich nog schuldiger voelde… 

Op een dag keerde het tij. Met zijn vorige voorstelling Tired of being young zaten de zalen voller dan ooit tevoren, waren de reacties enthousiaster dan ooit, de recensenten lovend. Hij ontmoette de vrouw van zijn leven en kocht zelfs een huis. De dag dat dit allemaal tot hem doordrong, was de eerste dag dat hij antidepressiva begon te slikken. Wanneer is een leven gelukt? Hoe zorg je ervoor dat alles lukt en kun je daar eigenlijk wel voor zorgen? Moeten we eigenlijk wel willen dat alles lukt?  

Op deze vragen zoekt Maarten Westra Hoekzema een antwoord op zijn eigen, unieke manier: een guitige, ontwapenende mengvorm tussen theater en comedy. 

Deze week verscheen er ook een fijne recensie van de voorstelling in Focus Knack. Enkele mooie citaten:

“(…) niet alleen gelach weet hij te oogsten. Naar het einde van de voorstelling barst er een bom en laat hij de hele zaal weken in ontroering.”
"Hij is een appel die ver(der) van de boom viel. Zijn vader keek jarenlang ietwat wantrouwig en fronsend toe. Die blik gunt Maarten Westra Hoekzema ook zijn publiek. En op anderhalf uur transformeert die frons tot geamuseerde verwondering. En respect. Bij het publiek én bij zijn vader.”
“Lachfeestje gegarandeerd.”
“De gevoeligheid waarmee hij in het leven staat, maakte van zijn bestaan een rollercoaster. Hij vertelt daar onomwonden eerlijk en geestig over.”

Tekst, spel: Maarten Westra Hoekzema
Regie: Johan Petit
Lichtontwerp: Sander Salden

  • wo

    30/03/2022 20:15