Trio Khaldei

Beethoven Symphonic

Trio Khaldei heft mee het glas op de 250ste verjaardag van Beethoven met een programma dat Beethovens veelzijdigheid in de verf zet. Ze focussen in dit concert op arrangementen van orkestwerken voor kleinere bezettingen. Dit arrangeren gebeurde vaak door de componist zelf omdat de  grammofoonplaat nog niet bestond. Hierdoor was het arrangeren van orkestmuziek voor kleine bezetting de enige manier om deze muziek thuis te beluisteren of zelf uit te voeren. Orkestmuziek werd hierbij herleid tot zijn pure essentie: gebald, kleurrijk, intiem.

Het concert start met een parel uit de kamermuziek. Met het Archduke Trio op. 97, hoor je Beethovens bekendste en meest gespeelde pianotrio uit het repertoire. De componist zag er zijn droom mee in vervulling gaan: eindelijk werden viool, cello en piano evenwaardig. Het Archduke Trio staat voor hét esthetische ideaal!

Topwerk van de avond wordt ongetwijfeld het arrangement van Beethovens Zevende Symfonie.

De Zevende is beroemd en geliefd door zijn sterke aanwezigheid van melodische schoonheid en ritmische vindingrijkheid. Dit werk kreeg dan ook de bijnaam van Danssymfonie. Een werk vol geestdrift en blijmoedigheid, maar ook met de intiemste treurmars ooit geschreven. Een compositorisch en geniaal meesterwerk!

Tot slot is er ook nog het arrangement van Mendelssohns Vierde Symfonie, beter bekend als de Italiaanse Symfonie, waarvoor hij inspiratie vond in de kleur en de sfeer van Italië.

Trio Khaldei  bestaat uit pianiste Barbara Baltussen, violist Pieter Jansen en cellist Francis Mourey. Het trio heeft een uitzonderlijke passie voor kamermuziek en voor de unieke klankkleur van het pianotrio. Ze waren genomineerd voor Supernova, speelden in alle grote Belgische concertzalen en brachten onlangs de zeer goed onthaalde cd met werk van Shostakovich en Prokofiev uit.

Programma

Beethoven: Archduke Pianotrio in B-flat major, Op. 97
Mendelssohn: Vierde Symfonie Italiaanse Op. 90 in A (II. Andante con moto - III. Con moto moderato)
Beethoven: Symfonie nr. 7 Op. 92 in A

 

Barbara Baltussen (piano)
Pieter Jansen (viool)
​Francis Mourey (cello)

  • vr

    21/02/2020 20:15

  • Prijs: 15,00 / 12,00 / 11,25 / 10,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 100 plaatsen