Het Huis der Wijsheid (bayt al-hikma)

De invloed van de Arabieren op de westerse beschaving

De westerse wereld in de achtste eeuw was een achterlijke wereld: cultureel en wetenschappelijk waren we nauwelijks ontwikkeld en vooral gericht op het verspreiden van het woord Gods. De Arabische wereld daarentegen heeft vanaf haar verspreiding na de dood van Mohammed de Griekse rationaliteit omarmd. In de moslimwereld werd in 762 bijvoorbeeld Bagdad gesticht met als stadspatroon een cirkel, een verwijzing naar de Griekse meetkundige Euclides. In diezelfde stad werd begin negende eeuw het Huis der Wijsheid opgericht dat fungeerde als vertaalbureau voor filosofische en wetenschappelijke teksten.

Westerlingen, vaak geestelijken, reisden naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika om er zich in die kennis te verdiepen . Onze beschaving is dus wezenlijk beïnvloed door de Arabieren. Zonder hen konden we waarschijnlijk niet tot tien tellen. Maar deze Arabische Verlichting kende ook een neergang die werd ingezet rond 1200. En vanaf die periode klommen wij dankzij die Arabieren uit de duistere middeleeuwen en werd hun cultuur bepaald door religieus spiritisme dat rationaliteit resoluut afwees. En ook die invloed is nu nog voelbaar in de islamitische wereld.

Deze cursus is een must voor iedereen die onze rationele traditie wil begrijpen, maar ook een antwoord zoekt op de vraag waarom we met de Arabische cultuur vaak overhoop liggen.

  • 11/02/2020, 18/02/2020

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 24,00 / 19,00 / 18,00 / 17,00
  • Locatie: Raadhuis
  • I.s.m. Amarant
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Stefan Joosten