Theater Malpertuis & Toneelhuis

Zielzoekers

Begin 2017 verbleef de Iraaks-Belgische theatermaker Mokhallad Rasem zes weken lang in het asielcentrum van Menen. Hij sprokkelde er verhalen van de inwoners voor een soloproductie. Op die manier hoopt hij de nieuwsfeiten waarmee we rond de oren geslagen worden, een gezicht – en zo ook menselijkheid – te geven.

‘Zielzoekers’ werd een beklijvend videoportret, eerder een docudrama dan een theatervoorstelling, met getuigenissen van asielzoekers. De rode draad doorheen de productie is de gespletenheid waarmee de asielzoekers worstelen: hun lichaam is dan wel in België, maar hun ziel is nog in hun land van herkomst, bij hun familie. ‘Zielzoekers’ geeft een stem aan hun verhaal en hun verdriet, maar evenzeer – of misschien nog meer – aan hun veerkracht en hoop.

Mokhallad Rasem: 
Een asielcentrum heeft iets absurds. Mensen hebben er het gevoel dat ze op een kruispunt zonder richtingwijzers staan. Ze wachten alleen maar. Ze geloven dat alles anders wordt als ze eenmaal hun verblijfspapieren in handen hebben. Sommigen zijn daar zo hard mee bezig dat ze helemaal blokkeren. Ik beschouw het als mijn taak om een stem te geven aan deze mensen en hun portret te tonen aan de wereld. Ik wil vooral een menselijk verhaal brengen, geen politiek verhaal. Ook al zijn deze verhalen wel degelijk het gevolg van politieke beslissingen.

Concept, regie, spel: Mokhallad Rasem
Videomontage: Paul Van Caudenberg
Dramaturgisch advies: Piet Arfeuille
Met dank aan CC De Steiger Menen & het Rode Kruis Opvangcentrum Menen.

  • vr

    24/11/2017 20:15

  • Prijs: 12,00 / 9,60 / 9,00 / 8,40
  • Duur: 60 min.
  • Locatie: CC De Adelberg, Schouwburg
  • Max. aantal toeschouwers: 100
  • Inleiding: Gratis nabespreking na de voorstelling door maker Mokhallad Rasem
  • 100 plaatsen
Marlies Corneillie

Marlies Corneillie