Exodus

Openingsvoorstelling

Wanneer de wereld brandt, vluchten de mensen, zowel gisteren als vandaag. Vluchtelingen zijn van alle tijden en alle continenten. Steeds reizen verhalen en muziek met hen mee. In Exodus vloeien vluchtelingenverhalen samen in muziek en dans. In dit bijzonder concept versmelten Griekse Rebetiko, Spaanse flamenco en muziek uit Aleppo en Bagdad.

De Griekse Rebetiko kent haar eigen exodus. Ze ontstond toen een Griekse minderheid gedwongen werd om vanuit Klein-Azië naar Griekenland te migreren. Muziekinstrumenten en Oosterse klanken uit Smyrna en Constantinopel migreerden mee. Heimwee en kruisbestuiving zorgden voor de rest.

De flamenco is een erfenis van het zigeunervolk dat eeuwen geleden uit Rajasthan vertrok. De gitanos die in Spanje neerstreken, mixten hun cultureel erfgoed met Spaanse en Moorse tradities.

En dan is er natuurlijk de letterlijk brandende actualiteit uit Syrië en Irak. Met de vluchtelingenstroom reist ook muziek van daar naar hier.

Gedreven violist Wouter Vandenabeele omringt zich met een keur aan musici en een geweldige flamencodanseres om de rijkdom van de versmelting te laten horen, om de eenheid in de veelheid te laten weerklinken en om al musicerend en dansend te dromen van een wereld waarin niemand vluchten moet.

Na deze adembenemende voorstelling heffen we het glas op al het moois dat volgt. 

Wouter Vandenabeele : viool en artistiek leider
Osama Abdulrasol (Irak) : qanun
Tarek Al Sayed (Aleppo, Syrië) : oud
François Taillefer : percussie
Carmen Fernandez : flamencozang
Inès de Inès : flamencodans
Alexander Gavilan : flamencogitaar
Frans De Clercq (Rebetiko) : zang en bouzouki
Michel Karakatsanis (Rebetiko) : zang en bouzouki
Karsten de Vilder (Rebetiko) : zang en gitaar
Dimi Dumortier (Rebetiko) : zang en percussie

  • za

    23/09/2017 20:15

Geert Vandepoele

Geert Vandepoele

Mattias De Smet

Mattias De Smet