Cultuurhistorische benadering van Iran

Van Zarathoustra tot Ayatollah

Iran vandaag, Perzië gisteren, Eránshahr of Airyána Vaéjah in een nog verder verleden. Het rijk der Ariërs is als cultuurregio minder ver van ons bed dan we vermoeden. Wonend in het thuisland van de Meden en de Perzen en zelf etnisch verwant met Grieken, Romeinen, Slaven, Kelten en Germanen, putten de Iraniërs uit éénzelfde Indo-Europese culturele oererfenis als een groot deel van West-Europa.

Hoewel het sinds de 7de eeuw onlosmakelijk verbonden was met de wereld van de islam, koos Iran toch zijn eigen religieuze koers (Sjiieten versus Soennieten). Daardoor heeft het zich politiek  geïsoleerd en is het een confrontatie aangegaan met zijn machtige buren (Seldjoeken, Ottomanen).  Sinds de 16de eeuw, met de Safawieden als regerend koningshuis, vielen godsdienst en staat volledig samen en ontwikkelde zich een duidelijke eigen Iraanse identiteit welke sindsdien met alle middelen wordt beschermd en gekoesterd tegen alle buitenlandse inmenging.

Het verhaal van Iran is dan ook een ontdekkings- en herkenningstocht doorheen meer dan 5.000 jaar geschiedenis en beschaving, om uiteindelijk aan te komen bij een gastvrij en fier volk, dat ontegensprekelijk één van de belangrijkste pionnen is op het geopolitieke schaakbord van het Nabije Oosten.

  • 12/02/2018, 13/02/2018

    9:30u - 16:00u
  • Prijs: 64,00 / 51,00 / 48,00 / 45,00

    broodmaaltijd inbegrepen
  • Locatie: Raadhuis
  • i.s.m. Amarant
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: dhr. Louis Hulstaert