100-jarige jazz-legendes

Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Ella Fitzgerald

Drie uitzonderlijke jazz-artiesten, alle drie toevallig geboren in 1917. Het ideale moment dus om uitgebreid aandacht aan hen te besteden. Docent van dienst is jazzkenner én jazzmuzikant Arne Van Coillie. Enkele jaren geleden was hij nog in De Adelberg te gast met de cursus Geschiedenis van de jazz en een lezing over Frank Sinatra.

Dizzy Gillespie

John Birks "Dizzy" Gillespie (1917 – 1993) was naast jazztrompettist ook bandleider en componist. In het begin van de jaren ‘40 speelde hij reeds samen met jazzgrootheden Charlie Parker, Thelonious Monk en Kenny Clarke. In 1945 begon hij zijn eigen kleine ensembles te leiden om de toen nieuwe bebopmuziek te spelen. Hij leidde zijn eigen bigband van 1946 tot 1950. Gillespie maakte in die periode pionierswerk in de jazz, met muziek die bestond uit een fusie tussen jazz, Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse muziek. Gillespie speelde vaak op een trompet waarvan de beker in een hoek van 45 graden stond; dit was een beetje zijn handelsmerk.

Thelonious Monk

Thelonious Sphere Monk (1917 – 1982) bezat een unieke improvisatie-stijl, met een bijzonder onorthodoxe benadering van de piano en voegde meerdere nummers toe aan het standaard jazzrepertoire zoals Round Midnight, Blue Monk, Straight en Ruby, My Dear. Hij is tevens, na Duke Ellington, de tweede meest opgenomen jazzcomponist aller tijden én één van de vijf jazz-artiesten die ooit de cover van Time haalden.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald (1917 – 1996) was een Amerikaanse jazzzangeres die als één van de grootste jazzvocalisten ooit wordt beschouwd. Ze werd dan ook ‘The First Lady of Song’ genoemd en won dertien Grammy Awards. Fitzgerald had een groot bereik van vier octaven en een duidelijke uitspraak. Haar stem leende zich tevens prima voor scatzang. De enige kritiek was dat haar zang zich eigenlijk niet leende voor liedjes met veel diepgang, omdat ze alles zo vrolijk deed klinken.

  • 08/11/2017

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: dhr. Arne Van Coillie