Johan Op de Beeck

Het hart van Napoleon

Johan Op de Beeck was twee jaar geleden al te gast in de Bibliotheek met een zéér gesmaakte lezing over de militaire en politieke verwezenlijkheden van Napoleon. Langs de ophefmakende weg die Napoleon zich door de geschiedenis gebaand heeft, loopt nog een ander, meer verscholen pad. Daarop bevinden zich de vrouwen die de keizer vergezelden, in de marge van zijn wonderlijke bestaan.

Meest legendarisch was Joséphine de Beauharnais, zijn eerste vrouw en de liefde van zijn leven. Maar keizerin Joséphine moest wijken voor het politieke huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk, die hem een troonopvolger schonk. Daarnaast kende Napoleon ontelbare minnaressen en verwekte hij verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje.

Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. Zij hebben mee het grote verhaal gemaakt. Zo is de saga van Napoleon er ook één van vorstinnen en maîtresses, van emoties en verlangens. Zaken van het hart. Al was er in zijn hart vaak meer plaats voor grote idealen en politieke doelen. Had Napoleon wel een hart?

In zijn onnavolgbare stijl legt meesterverteller en eminent Napoleon-kenner Johan Op de Beeck het buitensporige liefdesleven van de Franse keizer bloot. Dit meeslepende verhaal, doordrenkt met turbulente passie en politieke intriges, werpt een verhelderend beeld op Napoleon, één van de belangrijkste historische figuren.

Het belooft een lezing te worden die zowel geschiedenisliefhebbers als romanlezers zal boeien. Uiteraard krijg je deze voormiddag de bubbels, de broodjes en koffie er bovenop!

  • 19/11/2017

    10:30u - 12:30u
  • Prijs: 8,00 / 6,50 / 6,00 / 5,50
  • Locatie: Openbare Bibliotheek
    Michiel Jansplein 1, 3920 Lommel, BELGIE
  • i.s.m. Openbare Bibliotheek
  • 60 plaatsen
  • Begeleiding: dhr. Johan Op de Beeck