A Fabulous Story!

Engeland 19de en 20ste eeuw

Ook dit seizoen staat één volledige dag in het teken van het thema van de reeks Klassiek in Noord-Limburg, nl. het Engeland van de 19de en 20ste eeuw. Overdag brengen Martine Kouwenhoven en Karin Haanappel een algemeen beeld van de tijdsgeest, de beeldende kunsten en de literatuur van die periode. In de vooravond is het aan muziekdocent Raf Valgaeren om componisten als Benjamin Britten, Frank Bridge, Ralph Vaughan-Williams, Arnold Bax, Cyril Scott, George Onslow, Rebecca Clarke, Thomas Adès en anderen onder de aandacht te brengen.

The British Empire, het rijk waar de zon nooit ondergaat. Britannia rules the waves en koningin/keizerin Victoria zwaaide de scepter over meer dan een kwart van de wereldbevolking. Niet alleen economisch was Engeland de onbetwiste supermacht, ook op cultureel vlak was het enorm productief. De Engelse schrijvers uit de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw waren bijzonder ruim vertegenwoordigd in de canon van de wereldliteratuur. Charles Dickens schreef zijn honderden pagina’s tellende boeken, maar zat toch altijd om geld verlegen. Sir Arthur Conan Doyle creëerde het prototype van de wetenschappelijke detective, maar bewoog zichzelf graag in spiritistische kringen. Walter Scott bracht een nieuwe moderage op gang door zijn Schotse romans en Oscar Wilde was mateloos populair met zijn briljant geestige toneelstukken bij de Britse elite, tot hij in de beklaagdenbank belandde wegens gros indecencies. Kortom, Engeland bood in deze tijd voor iedereen wat wils. Deze cursus voert je langs de duistere onderwereld, de preutse burgerij en de upper ten van Engeland.

Ook op het gebied van de beeldende kunsten was Engeland volop in beweging. In 1848 richtte een groepje schilders The Pre-Raphaelite Brotherhood op en zette zich af tegen de Royal Academy of Arts. Daarmee waren ze de eersten die op een autonome wijze hun eigen visie op kunst naar buiten brachten. Drie jaar later bood het Crystal Palace ruimte aan de allereerste Wereldtentoonstelling ooit. Een fenomeen dat al snel navolging kreeg en nog steeds bestaat. Aan het eind van de 19de eeuw was de esoterie een onderwerp dat veel Britten boeide en werden de nodige genootschappen opgericht, waarvan ook kunstenaars lid werden. In hun werken is deze belangstelling duidelijk te bespeuren. Parallel aan al deze vernieuwingen ontstond ook de beweging van de Suffragettes, wellicht de meest vooruitstrevende. De veranderende positie van de vrouw in de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw was een feit.

Als afsluiter van deze boeiende dag krijg je er een mini-concertje van een half uur bovenop met muziek van de besproken componisten.

 

  • 02/11/2017

    9:30u - 20:30u
  • Prijs: 48,00 / 38,00 / 36,00 / 34,00

    broodmaaltijd en lunch inbegrepen
  • Locatie: Raadhuis
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Karin Haanappel, mevr. Martine Kouwenhoven & dhr. Raf Valgaeren