De islam in de Maghreb

Een ‘andere’ islam: opkomst en versplintering (705-1912)

Een duidelijk voorbeeld van diversiteit binnen de islamwereld

Het derde deel van ons politiek/religieus verhaal over de betekenis en culturele uitstraling van de historische islam richt de aandacht op ‘het land waar de zon ondergaat’, ‘Al-Maghrib al-Aqsa’ of ‘het uiterste Westen’, gezien natuurlijk vanuit het islamitische kernland Arabië. Enerzijds is de Maghreb de traditionele benaming voor Noordwest-Afrika (Marokko, Algerijë), dat reeds ten tijde van het eerste Kalifaat der Umayyaden in Arabisch bezit kwam, anderzijds werd het ook de eerste regio die zich onder de Idrissieden  in 788 losmaakte van de centrale macht van het Abbasidische Kalifaat in Bagdad. Omwille van zijn ligging was het vaak een schuiloord voor religieus/politieke dissidenten, en ontwikkelde er zich, samen met het Spaanse ‘Al-Andalus’ een unieke vorm van islamitische cultuur en beschaving; een elkaar aanvullende en stimulerende mengeling van Arabische, Berber, Christelijke en Joodse elementen. In navolging van de grote centra uit het Nabije Oosten, koesterden steden als Cordoba, Granada en de Marokkaanse Koningssteden (Fés, Marrakech, Rabat en Meknès) binnen hun muren een schat aan artistieke, wetenschappelijke en religieuze monumenten en kennis. Na de Spaanse Reconquista (1492) slaagde Marokko er in om nog bijna vier eeuwen zijn islamitische eigenheid te bewaren tegen het opdringend Europees kolonialisme.

Het eigen verhaal van de Maghreb toont overduidelijk de diversiteit van de islamwereld en kan helpen om het westerse monolithisch  ‘islam-denken’ aan te vullen en te corrigeren.

Deze cursus maakt deel uit van een vervolgreeks waarin de grote momenten uit de geschiedenis van de islam worden besproken. Elke cursus staat op zich en kan apart gevolgd worden.

 

  • 03/04/2017, 04/04/2017

    9:30u - 16:30u
  • Prijs: 64,00 / 51,00 / 48,00 / 45,00

    broodmaaltijd inbegrepen
  • Locatie: Raadhuis
  • i.s.m. Amarant
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: dhr. Louis Hulstaert