Berthe Morisot

Dé grote dame van het impressionisme

Berthe Morisot, geboren in 1841 op het Franse platteland binnen de haute bourgeoisie, werd schilderes van beroep. Ze was zeer succesvol waardoor de schandaalschilder Edouard Manet haar graag als leerling wilde. Dit weigerde ze, maar model zitten – vergezeld door haar zussen of haar moeder – deed ze wel. Manet heeft veel portretten van haar geschilderd totdat zij in 1874 trouwde met zijn broer en hij geen excuus meer nodig had om haar te bezoeken en zich te laten inspireren door haar manier van schilderen.

Vanaf het begin heeft Berthe Morisot deel uitgemaakt van de groep impressionisten. Samen met o.a. Monet, Renoir, Degas exposeerde zij op tentoonstellingen en kreeg zij gunstige kritieken van de pers. Een niet alledaagse bezigheid voor een vrouw in de negentiende eeuw, maar Berthe Morisot wist in de schilderswereld toch carrière te maken. Haar schilderijen vertellen over de tijd waarin zij leefde en tonen sfeervolle plaatjes uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Haar correspondentie brengt je nog een stapje dichter bij de persoon Berthe en je zal ervaren wie zij was en wat zij wilde: een schilderes zijn boven alles! En het lukte haar temidden van een mannenwereld.

Na het verschijnen van de biografie Camille Claudel statuaire plant Karin Haanappel een biografie over deze boeiende dame. Zoals galeriehouder Eugène Blot in 1934 terecht opmerkte, was “Camille Claudel voor Rodin wat Berthe Morisot voor Manet was”. De kunstgeschiedenis hanteert de mythe dat Rodin en Manet vaders van de moderne kunst zijn. Echter, zonder deze vrouwen was er geen vernieuwende kunst ontstaan.

 

  • 07/03/2017

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Karin Haanappel