Eddie Niesten

De frietkotcultuur

Het frietkot als metafoor voor de Belgische culturele identiteit

Paul Ilegems is een echte deskundige op het vlak van de 'frietcultuur', schreef over dit thema een boeiend boek en werkte tevens mee aan het frietmuseum in Brugge. In deze voordracht gaat Paul Ilegems dieper in op het frietkot als typisch element van de volkscultuur in België en als uitdrukking van de zogenaamde 'belgitude'.

Het frietkot als metafoor voor de Belgische culturele identiteit. Dat is het onderwerp van dit bijna antropologisch te noemen boek en dito lezing, dat verder gaat dan alleen de relatie van de Belg met zijn frieten. Ook het dagelijks Vlaams taalgebruik komt aan bod: de schrijfwijzen in het dagelijks gebruik en de literatuur, met alle varianten op frites (fritten, frittes, frieten enz.), andere betekenissen van patat in het spraakgebruik, waarom frieten Belgisch zijn, een uitgewerkte typologie van het frietkot (meervoud -koten), het frietkot als sociale ontmoetingsplaats, en het ambacht van het frieten bakken. Kortom, geen enkel ‘frietgeheim’ wordt je onthouden!

Bij deze lezing werd eerder Paul Illeghems als inleider vermeld, maar wegens omstandigheden is hij vervangen door Eddie Niesten. Wellicht kent u hem nog van de erg gesmaakte lezing twee seizoenen geleden over 'Voeding tijdens WOI'.

  • 03/02/2016

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 8,00 / 7,00 (-26 en +55) / 6,50 (abo)
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Eddie Niesten

MEER INFO