WOII - Het jaar 1940

De fascistische pletwals raast over Europa

Na de inval van Hitler in Polen in september 1939 was voor het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de maat vol en verklaarden ze de oorlog aan Nazi-Duitsland. Na een periode van relatieve rust (“Drôle de guerre”) brak in april 1940 de strijd in volle hevigheid los. Een maand later ondergingen ook de Lage Landen hetzelfde lot en voor de zomer van 1940 had Hitler zowel de Benelux als Frankrijk veroverd. Het Britse expeditieleger snelde ons ter hulp, maar moest in allerijl in Duinkerken geëvacueerd worden.

Ondertussen ging de veroveringstocht van Hitler, maar ook die van Stalin onverminderd voort. De Russische leider, die een niet-aanvalsverdrag had gesloten met de Duitsers, bezette de Baltische Staten alsook stukken van Finland en Roemenië. Ondertussen was ook de Italiaanse dictator Benito Mussolini op het oorlogstoneel verschenen. De oorlogsmachine draaide op volle toeren en het einde was nog lang niet in zicht.

Het is precies 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Deze cursus, die loopt van 2019 tot 2025, gaat dieper in op dit conflict. Van jaar tot jaar worden de oorlogsgebeurtenissen die tussen 1939 en 1945 plaatsvonden, besproken. In 2020 komt het oorlogsjaar 1940 aan bod.

  • Prijs: 12,00 / 8,50
  • Locatie: CC De Adelberg, Schouwburg
  • 'WOII - Het jaar 1940' stond oorspronkelijk gepland in mei '20, maar werd door het sluiten van onze deuren verplaatst naar een nieuwe datum.
  • 100 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Rik Blervacq