Kunst- en cultuurhistorisch Spanje

ZOOM-sessie

Deze lezing stond aanvankelijk gepland op 12, 19 en 26 januari, maar werd door het sluiten van onze deuren geannuleerd. Uiteindelijk kunnen we je deze lezing alsnog aanbieden weliswaar in digitale vorm via een live ZOOM-sessie.

Je schrijft vooraf in per mail via jan.buyens@ccdeadelberg.be. Na jouw inschrijving ontvang je de login-gegevens.

Een cultuurland dat soms toch wel onderschat wordt, is Spanje. Veel toeristen geraken niet verder dan Barcelona of de Costa del Sol. Toch heeft Spanje heel wat te bieden op cultureel vlak.

De eerste avond gaat over de oorsprong van de Spaanse cultuur. Die werd geboren uit de strijd tussen de islam en het christendom. Je reist naar het noorden van Spanje, waar de Camino de Santiago de christelijke cultuur levend houdt. Ook het Moorse Al-Andalous en de meesterwerken van de Arabisch-Spaanse cultuur komen aan bod. De avond sluit af met de opkomst van de Reyes Católicos: Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië.

De tweede avond bekijkt Vincent Stockx het koninklijke Spanje. Achtereenvolgens zorgden de Habsburgers en de Bourbons voor een ware bloeiperiode van de kunst. Ontmoet de klassieke Spaanse schilders als El Greco, Velazquez, Zurbaran en Murillo en laat je verwonderen door de veelheid aan Spaanse paleizen en kathedralen.

De derde avond behandelt de periode van politiek verval. Buitenlandse bezetting en burgeroorlogen zorgden voor de ondergang van een wereldmacht. Maar diezelfde catastrofes zorgden tevens voor een laatste (?) bloeiperiode van de kunst met kunstenaars als Goya, Picasso, Gaudi en Dali.

 • 17/02/2021

  20:00u - 21:00u

  AFGELAST

 • Prijs:

  Deelname gratis. Vooraf inschrijven via jan.buyens@ccdeadelberg.be.
 • Locatie: Raadhuis
 • I.s.m. Vormingplus Limburg
 • 19 plaatsen
 • Begeleiding: Dhr. Vincent Stockx