Whiskytasting

Geturfde Whisky's

Jerry & Pros van de Diestse Whiskyclub komen honderduit vertellen over hun passie en laten uiteraard ook een aantal Whisky’s proeven. Dit seizoen komen de ‘geturfde’ Whisky’s aan bod, waarbij we in eerste instantie denken aan Islay, het eilandje ten westen van het Schotse vastenland. Maar ook buiten Islay wordt geturfde Whisky geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan Longrow, sommige Benriachs, Edradour met zijn geturfde versie Ballechin, Tobermory met Ledaig, enz…  Een topper uit het segment van peated of geturfde Whisky's is de Lagavulin 8, afkomsting van het turfeiland.

Dat turf absoluut een onderdeel is van de whiskygeschiedenis bewijst het feit dat vroeger zowat elke distilleerderij met turf stookte. Whisky was vroeger dus altijd ‘peaty’. Later is men stilaan afgestapt van het gebruik van turf en schakelde de meeste distilleerderijen over op kolen. Turf was vroeger er nuttig om Whisky te maken, sterker nog: voor de Schotse bevolking was het levensnoodzakelijk. Schotten waren vroeger arme mensen. Turf was dé energiebron om huizen te verwarmen, zelfs tot op de dag van vandaag wordt turf op bepaalde plaatsen nog steeds gebruikt om te verwarmen.

In tegenstelling tot de meeste (commerciële) tastings gaat het hier niet om de verkoop van Whisky, maar om de achtergronden, de ligging en het historisch kader van de distilleerderij en véél meer.

Deze tasting is volzet, maar u kan nog wél terecht op de extra sessie op maandag 23 november!

  • Prijs: 28,00 / 19,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 17 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Pros Alen & Jerry Van Steyvoort