Sofie Vanden Eynde & Imago Mundi

T.E.N.E.B.R.A.E. - Van donker naar licht - Geannuleerd

De Lommelse luitiste Sofie Vanden Eynde bewandelt verschillende artistieke paden. Haar activiteiten gaan van projecten oude muziek tot heldere en muzikale verhalen over een gedeelde wereld in werken onder de naam Imago Mundi. Hierin werkt ze onder meer samen met niet-Westerse artiesten en tast ze de grenzen af tussen oude en actuele muziek.

T.E.N.E.B.R.A.E. - Van donker naar licht, is haar nieuwste project. Ze focust hierin op de overgang van de donkere dagen naar de periode met meer licht. Sofie zocht naar muzikale aangrijpingspunten en vond deze in het meesterwerk Leçons de Ténèbres (Lessen van de Duisternis) van François Couperin - na de passies van J.S. Bach het beroemdste en meest uitgevoerde werk in de passietijd - maar ook in joodse of niet-Westerse liederen waarin symbolisch bekeken elke vernietiging ook een kans inhoudt op een nieuwe toekomst. Kortom, muziek uit verschillende culturen waarbij de vergelijking met de wedergeboorte die de lente ons elk jaar brengt na een lange kille en doodse winter, niet veraf is.

In dit bijzonder concert zullen Leçons de Ténèbres weerklinken van zowel F. Couperin als M. Delalande. Daarnaast krijgt het publiek een bewerking van Kol Nidrei te horen voor viola da gamba en theorbe, naast een tombeau van M. Marais voor dezelfde bezetting. Dankzij improvisaties op soefi-teksten kan ook de islamitische traditie laten horen hoe zij met het thema van destructie en wederopstanding omgaan.

Dit concert, dat zijn wereldcreatie kent in de mooie Sint-Pietersbandenkerk, zal ongetwijfeld vele emoties oproepen en je doen uitkijken naar de naderende lente en paastijd.

 

Programma
François Couperin
Michel Richard Delalande
Marin Marais
Improvisaties op Soefi teksten
Traditioneel repertoire uit Aleppo
Nieuwe muziek op Kol Nidrei

Jana Pieters (sopraan), Khaled Alhafez (sufi zang), Liam Fennelly (viola da gamba), Tammam Ramadan (ney), Sofie Vanden Eynde (theorbe, artistieke leiding) & Bart Jacobs (orgel)

  • vr

    12/02/2021 20:15

  • Prijs: 15,00 / 10,50
  • Locatie: Sint Pietersbandenkerk
    Kerkplein z/n, 3920 Lommel, BELGIE