Luc Tooten

Mysteries of Venice - Geannuleerd

Venetië was in de 17de en 18de eeuw de hoofdstad van de muziek.  De Vlaamse componist Adriaan Willaert schreef er geschiedenis en werd de stichter van de Venetiaanse School, die in de late renaissance een krachtige impuls zou geven aan de ontwikkeling van de latere barokmuziek. Elke kerk, elk palazzo had zijn eigen orkest en componist.  En in het weeshuis Ospedale della Pietà  was Vivaldi de ‘maestro di violino’. Vivaldi (‘de rosse priester’) zou er één van de grootste componisten allertijden worden.

Luc Tooten en de musici van Baroque Consortium (twee violen, cello, klavecimbel en sopraan) nemen tijdens dit concert het werk van Vivaldi als rode draad. Niet verwonderlijk aangezien Vivaldi als eerste het onontgonnen potentieel van de cello volledig benutte. Hij wist de enorme stemomvang van de cello te exploreren waarmee het instrument het melodische register kon ‘zingen’, aan de zijde van de violen. Met cellist Luc Tooten, 15 jaar lang cello solist van de Brussels Philharmonic, zal het werk van Vivaldi (onder andere Celloconcerto in G, Sinfonia RV 146, …) het publiek ongetwijfeld in vervoering brengen.

Samen met sopraan Sarah Van Mol presenteert het Consortium ook enkele delen uit Pergolesi’s Stabat Mater. Eén van de mooiste en meest indringende werken, dat bol staat van de emoties.

Op het einde van het concert word je getrakteerd op Winter uit Vivaldi’s Vier Seizoenen en een onvergetelijke La Follia waarmee het nieuwe jaar 2021 op gepaste wijze wordt ingezet. Luc Tooten zal bovendien het concert kruiden met anekdotes uit Vivaldi’s leven.

Programma

Antonio Vivaldi
Allesandro Stradella
Tarquinio Merula
Giovanni Battista Pergolesi 

Stephanie de Failly (viool), Clara Larrauri (viool), Luc Tooten (cello), Eva van Ooy (cello), Guy Penson (klavecimbel B.C.) & Sarah Van Mol (sopraan)

  • vr

    08/01/2021 20:15

MEER INFO

Luc Tooten

Luc Tooten