Wordt de mens een God, verbeterd dier of robot?

ZOOM-SESSIE

Deze lezing stond gepland op 16 april in het Raadhuis, maar bieden we nu online aan via een Zoom-sessie op 21 april '21 . Deelname is gratis. Je schrijft je vooraf in per mail, daarna ontvang je de logingegevens.

Nog nooit zijn de levensomstandigheden voor zoveel, jammer genoeg nog niet voor alle mensen op deze aarde, zo voorspoedig geweest. En het ziet er naar uit dat de wetenschappelijke en technologische revoluties, hiervoor verantwoordelijk, nog niet voltooid zijn. De mens blijft zichzelf verbeteren. Met biologische technieken gericht op ons erfelijk materiaal en cyborgtechnieken zoals bionische handen, artificiële ogen of piepkleine robotten die in ons bloed circuleren, zullen veel doodsoorzaken en beperkingen worden opgeheven. Wie nu geboren wordt, maakt veel kans 100 jaar en ouder te worden.

Waar de mens de afgelopen duizenden jaren als soort vrij onveranderlijk bleef, zal dat wellicht in het volgende tijdperk anders zijn. Er rijzen steeds meer vragen over ‘de mens’ van de toekomst. Zal hij een goddelijke macht over de schepping verwerven en zelf zijn lichaam en geest bepalen? Zal hij zijn fysieke krachten, inlevingsvermogen en intelligentie alsook zelf-bewustzijn en geluk zelf vormgeven en inkleuren? Zal hij dankzij kunstmatige intelligentie een verbond sluiten met allerlei machines en een soort robot worden die in allerlei omstandigheden kan overleven? Of loopt het allemaal toch niet zo’n vaart? En zal hij zichzelf als een evolutionair wezen op een hoger niveau van fysieke en mentale mogelijkheden tillen zonder fundamenteel van aard te veranderen? Blijft de mens wel een mens?

Deze vragen worden niet langer alleen door futuristen gesteld, maar steeds meer door wetenschappers en filosofen die de huidige ontwikkeling van de kennis en wetenschap op de voet volgen. Ze betreffen niet alleen de verre maar ook de nabije toekomst omdat veel van deze evoluties nu al aan de gang zijn. Het is dan ook boeiend om na te gaan hoe auteurs als Yuval Harari, Steven Pinker, Bregman, Frans De Waal of Donna Haraway en Rosi Braidotti tot de doorstart van de homo sapiens bijdragen, maar er tevens een verschillend beeld van hebben.

 

 • 21/04/2021

  20:00u - 21:30u
 • Prijs:

  gratis
 • Locatie: Online
  online sessie, . ., BELGIE
 • I.s.m. Amarant
 • Begeleiding: Dhr. Jean-Pïerre Van Hee