Zijn we alleen in de Kosmos?

Back to the Future

Alle mensen delen hetzelfde firmament en leven op dezelfde kleine, herbergzame planeet, onze aarde en op haar baan rond een vrij gemiddelde maar toch bijzondere ster, de zon.  We ervaren het universum op onze eigen manier en bedenken steekhoudende verklaringen voor wat we rondom ons waarnemen.

De eeuwenoude vraag - of er elders ook leven zou kunnen bestaan - kunnen we meer dan ooit op een wetenschappelijke manier proberen te beantwoorden.  In deze lezing maak je een reis door de kosmos, van planetenbevingen over sterrenzang tot samensmeltende zwarte gaten, om uiteindelijk terug te komen tot die ene vraag: zijn we alleen?

Katrien Kolenberg is hoogleraar astrofysica aan de Universiteit van Antwerpen en doceert ook aan de Vrije Universiteit van Brussel.  Ze is aan de KU Leuven verbonden als sterrenkundige en STE(A)M-coördinator. Na haar doctoraat in de astrofysica aan de KU Leuven deed ze onderzoek aan de Universiteit van Wenen en aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, om 5 jaar geleden terug te keren naar België. Katrien laveert tussen wetenschap en kunst, met als doel deze waar mogelijk te verweven.

  • 21/06/2021

    19:30u - 22:00u