Beethoven Happening – Taurus Kwartet

Beethoven Strijkkwartetten nr. 1, nr. 10, nr. 15

Elk concert tijdens de Happening rond Beethovens Strijkkwartetten bevat een werk uit de vroege, midden en late periode van de componist.

In het Raadhuis speelt Taurus Beethovens Strijkkwartetten nr. 1, nr. 10 en nr. 15. Uit de vroege periode presenteert Taurus het Strijkkwartet nr. 1 dat één van de favorieten van het toenmalige  publiek was. De muziek is hartstochtelijk en kent een zekere heftigheid en is nauw  verwant met Haydn en Mozart.

Het Strijkkwartet nr. 10 wordt ook wel het Harpkwartet genoemd wat refereert naar de pizzicato begeleiding (aantokkelen van de snaren door de vingers) van de soloviool. Dit werk, net als alle kwartetten uit de midden periode, klinkt veel persoonlijker. Dramatische momenten contrasteren  met sublieme, energieke en vitale momenten. Beethoven grosseert hier in ritmische spitsvondigheid!

In Strijkkwartet nr. 15 toont Beethoven zijn meesterschap op zijn hoogtepunt. Dit werk bevat zonder meer de mooiste kwartetdelen die Beethoven ooit componeerde en geeft blijk van een muzikale intelligentie die resulteert in één van de mooiste verklankingen uit de kwartetliteratuur.

De late Beethovens zijn van een goddelijke schoonheid waarbij Beethoven de vier strijkers laat opereren als één instrument met een rijke gelaagde klank.

Taurus Kwartet werd in 2012 opgericht door vier gelauwerde musici van Belgische bodem. Dankzij de energie en het raffinement in hun samenspel, werd Taurus al snel een gevestigde waarde in de Belgische muziekscène. Beethoven is zodoende in goede handen om het publiek een onvergetelijke concertavond te bezorgen.

Programma

Beethoven: Nr. 1, Op. 18/1 in F major
Beethoven: Nr. 10, Op. 74 (Harp) in Es
Beethoven: Nr. 15, Op. 132 in A

Wietse Beels (viool)
Liesbeth Baelus (viool)
Vincent Hepp (altviool)
​Martijn Vink (cello)

  • za

    09/05/2020
    20:15

MEER INFO