Beethoven Happening – Taurus Kwartet

Beethoven Strijkkwartetten nr. 2, nr. 8, nr. 14

Elk concert tijdens de Happening rond Beethovens Strijkkwartetten bevat een werk uit de vroege, midden en late periode van de componist.

In de Sint-Jozefskerk in Pelt speelt Taurus Beethovens Strijkkwartetten nr. 2, nr. 8 en nr. 14. In zijn vroege periode refereert Beethoven nog duidelijk naar Haydn. De muziek van Strijkkwartet nr. 2 baadt dan ook in een zekere rococo-sfeer, is speels en bekoorlijk. Het Strijkkwartet nr. 8 is één van de zogenaamde Rasumovsky kwartetten: drie kwartetten genoemd naar opdrachtgever Graaf Rasumovsky. Deze had om enkele strijkkwartetten gevraagd ‘met Russische melodieën’. Beethovens impuls voor dit werk was zijn Derde Symfonie Eroica. Met Strijkkwartet nr. 8 introduceerde Beethoven dan ook een nieuwe klankenwereld vol uitbarstingen en met wisselende emotionele stemmingen. Strijkkwartet nr. 14 is een zevendelig werk en zoals alle late werken meesterlijk! Dit werk ontlokte bij Schubert de gekende uitspraak: “Wat kun je hierna nog componeren?”

Taurus Kwartet werd in 2012 opgericht door vier gelauwerde musici van Belgische bodem. Dankzij de energie en het raffinement in hun samenspel, werd Taurus al snel een gevestigde waarde in de Belgische muziekscène. Beethoven is zodoende in goede handen om het publiek een onvergetelijke concertavond te bezorgen.

Programma

Beethoven: Strijkkwartet nr. 2, Op. 18/2 in G
Beethoven: Strijkkwartet nr. 8, Op. 59.2 in E
Beethoven: Strijkkwartet nr. 14, Op. 131 in Cis

 

Wietse Beels (viool)
Liesbeth Baelus (viool)
Vincent Hepp (altviool
​Martijn Vink (cello)

  • vr

    08/05/2020
    20:30

  • Prijs: 15,00 / 12,00 / 11,25 / 10,50
  • Locatie: CC Palethe
    Jeugdlaan 2, Gelegen achter het Cultuurcentrum, 3900 Overpelt, BELGIE

MEER INFO