Archduke Ensemble

Beethovens Hoorn

“Wie is toch die Beethoven?” schreef een recensent na een uitvoering van de Beethovens Hoornsonate in mei 1800 door de Boheemse hoornist Giovanni Punto én met de componist zelf aan de piano. Ondertussen was Beethoven in Wenen al een ster maar 140 km verderop, in het Hongaarse Pest, had nog niemand van hem gehoord. Punto daarentegen was al een internationale beroemdheid, die als componist meer dan honderd stukken voor zijn eigen instrument schreef.

Tijdens dit concert presenteren we Beethovens Hoornsonate naast het levendige hoornkwartet van Punto.

Beethoven liet zich dan weer door Mozart inspireren voor een eigen kwintet voor piano en blazers. Waar Mozart alle instrumenten evenwaardig aan bod laat komen, schreef Beethoven een soort mini-pianoconcert. Sprankelend en energiek.  Het Archduke Ensemble speelt een arrangement voor piano, strijkers en… hoorn! Een ambitieus werk met erg veel dramatiek. In deze drie gracieuze werken moet de hoornist blijk geven van wat hij in zijn mars heeft.

Het Archduke Ensemble is samengesteld uit topmusici die hun strepen verdiend hebben bij onder meer de Nederlandse Bachvereniging, Concerto Köln, Freiburger Barokorchester, Residentie Orkest Den Haag, Orkest van de 18de eeuw,…

Hoornist is Teunis van der Zwart; toonaangevend voor zijn instrument en ambassadeur voor de natuurhoorn.  Hoorn is één van de meest weerbarstige en verraderlijke instrumenten. Teunis van der Zwart heeft dit instrument  echter tot een gehoorzame dienaar getemd om het vervolgens tot gezang te laten verheffen.

Programma
Beethoven: Strijktrio in C minor, Op. 9 nr. 3
Beethoven: Hoorn Sonate, Op. 17
Giovanni Punto: Kwartet voor hoorn en strijkers in F, Op. 18 nr. 1
Beethoven: Pianokwartet, Op. 16

 

Shuann Chai (piano)
Shunske Sato (viool)
Emlyn Stam (viool )
Job ter Haar (cello)
​Teunis van der Zwart (hoorn)

  • vr

    10/04/2020 20:15

MEER INFO

Anne van Gelder

Anne van Gelder