Izumi Pianoduo

Pareltjes voor Quatre-Mains!

Beethoven schreef slechts vijf werken voor vierhandig pianospel. Stuk voor stuk pareltjes, maar ze worden desondanks zelden opgevoerd. Met Izumi Pianoduo zetten wij deze werken in the picture. Zij spelen Beethovens schitterende Waldstein Variaties en Sonate Opus 6.  Samen met Schumanns Bilder aus Osten en Mendelssohns Midzomernachtsdroom krijgt de luisteraar een tot de verbeelding sprekend programma met een exotische inslag.

De drie genoemde grote componisten tonen hiermee dat ze meesters waren in het scheppen van miniaturen waarbij ze de juiste sfeer wisten te creëren. Fijnzinnigheid en veel poëzie zijn de bijkomende troeven van deze pareltjes.

Izumi Pianoduo eindigt gedurfd met Liszts werk Les Preludes. Het leven is niets anders dan een voorspel op het ongekende lied waarvan de dood de eerste en plechtige noot is. Een opeenvolging van overpeinzingen door Liszt op meesterlijke wijze getoonzet.

Pianoduo Izumi, en tevens echtpaar, Polina Chernova en Kiyotaka Izumi, speelt verbluffend.

Het zijn de spreekwoordelijke vier handen op één buik, in dit geval: één pianovleugel. Het fonkelt, het is spits, het is geraffineerd, maar ook lyrisch en zangerig met een scherp oor voor balans.  Ze zetten al spelend hun verbeelding om in kleurrijk en gearticuleerd spel.

Niet verwonderlijk dat ze Laureaat werden van talrijke wedstrijden en een internationale carrière als duo hebben.  In 2014 maakte Izumi Pianoduo een cd met de vierhandige werken van R. Schumann en in 2018 verscheen een cd met werken van Mendelssohn.

Dit duo is een lust voor het oor en oog.

Programma

Beethoven: Sonata in D, Op. 6
Beethoven: Waldstein Variations, Op. 67
Mendelssohn: Midzomernachtsdroom Overture, Op. 21
Mendelssohn:  Andante & Allegro Brillant, Op. 92
R. Schumann: Bilder aus Osten, Op. 66
Liszt: Les Preludes

Kiyotaki Izumi (piano)
Polina Chernova (piano)

  • Prijs: 15,00 / 12,00 / 11,25 / 10,50
  • Locatie: Raadhuis, Concertzaal Charlotte van der Seijs
  • Kiyotaka Izumi is (samen met Dimitri Leue) ook aan het werk te zien tijdens de muziektheater productie Wolinoti, Het Houten Kind op zondag 12 januari 2020.
  • 100 plaatsen